Daniel, svět a já přehled

Daniel, svět a já
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286047/mid_daniel-svet-a-ja-nlh-286047.png 5 1 1

Deníkovou, monologickou formou napsaná novela o lásce ženy k muži. Žena, která se zamiluje do muže, o němž neví, zda miluje i on ji, je po jeho nabídce manželství tak rozrušena, že v nepozornosti vběhne pod auto a je těžce zraněna. V tomto stavu provádí hlubokou analýzu svého i mužova citu - je to básnicko-filosofická meditace o lásce v próze.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Daniel, svět a já. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

milamarus
29.05.2024 5 z 5

Láska. To hluboké slovo v knize zazní mnohokrát - je předmětem Helenina rozjímání, je jeho výchozím bodem, něčím skoro hmotným, co člověka chytne a nepustí. Tím spíš, když zrovna leží v nemocnici. // Knihu jsem si přinesla z knihobudky v Heroldových sadech. // Líbí se mi, že Daniel zůstává mimo. Činí to Helenino vyprávění soustředěnější, pro čtenáře nepředvídatelnější. Líbí se mi, že v dopisech mu vyká, v deníkových záznamech naopak tyká. To dobře ukazuje její vnitřní obavy a zmatek. Líbí se mi ty její pevně formulované domněnky – např. „Zdá se mi, že základní rozdíl mezi námi dvěma je v tom, že Vy musíte napřed vědět, abyste mohl cítit, kdežto já musím napřed cítit, abych mohla vědět, abych vůbec věděla.“, kdy slovesa “vědět“ a “cítit“ jsou napsána kurzivou a tedy víc vidět. // Poznamenávám si jméno ilustrátorky Aleny Dostálové (1932-2011). // Dávám knize maximální počet hvězdiček.

--------------------------
CITÁT:
Čím složitější a odlišnější bytosti se setkají, tím větší je naděje na delší životnost vztahu, protože složitost a vzájemná odlišnost umožňují delší trvání vzájemného poznávání a vzájemné výměny.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Daniel, svět a já v seznamech

v Přečtených2x
v Doporučených1x

Štítky knihy

láska monology muži a ženy

Autorovy další knížky

Jaromíra Sekotová
česká, 1919 - 1994
1993  80%Ovidiova poslední láska
1970  100%Daniel, svět a já
Skrýt reklamy