Daniel, svět a já přehled
Jaromíra Sekotová
Deníkovou, monologickou formou napsaná novela o lásce ženy k muži. Žena, která se zamiluje do muže, o němž neví, zda miluje i on ji, je po jeho nabídce manželství tak rozrušena, že v nepozornosti vběhne pod auto a je těžce zraněna. V tomto stavu provádí hlubokou analýzu svého i mužova citu - je to básnicko-filosofická meditace o lásce v próze.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Daniel, svět a já. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Daniel, svět a já v seznamech
Láska. To hluboké slovo v knize zazní mnohokrát - je předmětem Helenina rozjímání, je jeho výchozím bodem, něčím skoro hmotným, co člověka chytne a nepustí. Tím spíš, když zrovna leží v nemocnici. // Knihu jsem si přinesla z knihobudky v Heroldových sadech. // Líbí se mi, že Daniel zůstává mimo. Činí to Helenino vyprávění soustředěnější, pro čtenáře nepředvídatelnější. Líbí se mi, že v dopisech mu vyká, v deníkových záznamech naopak tyká. To dobře ukazuje její vnitřní obavy a zmatek. Líbí se mi ty její pevně formulované domněnky – např. „Zdá se mi, že základní rozdíl mezi námi dvěma je v tom, že Vy musíte napřed vědět, abyste mohl cítit, kdežto já musím napřed cítit, abych mohla vědět, abych vůbec věděla.“, kdy slovesa “vědět“ a “cítit“ jsou napsána kurzivou a tedy víc vidět. // Poznamenávám si jméno ilustrátorky Aleny Dostálové (1932-2011). // Dávám knize maximální počet hvězdiček.
--------------------------
CITÁT:
Čím složitější a odlišnější bytosti se setkají, tím větší je naděje na delší životnost vztahu, protože složitost a vzájemná odlišnost umožňují delší trvání vzájemného poznávání a vzájemné výměny.