Dánske dievča přehled

Dánske dievča
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326573/bmid_danske-dievca-kjQ-326573.jpg 4 1119 1119

Dán Einar, krajinkár jutskej prírody, a Američanka Greta, známa portrétistka, sa stretli ešte počas štúdií v Kodani a vzali sa. Ich spoločný život postupne narúšajú Einarove sklony prezliekať sa a neskôr aj vydávať za ženu. V ženskom preoblečení sa stáva modelom uznávaných Gerdiných portrétov. Jeho sexuálna bipolarita však v intímnom spolužití znamená enormnú psychickú záťaž. Keď už manželia nevládzu vzdorovať odsúdeniu dánskej konzervatívnej spoločnosti, usádzajú sa v Paríži. Einarov psychický a zdravotný stav zaujme mnohých špecialistov, navrhujú rozličné riešenia, až napokon sa prípadu ujíma nemecký chirurg a v Drážďanoch ho roku 1931 preoperuje na ženu. Einarovi sa plní jeho sen, prijíma meno Lili Elbe, ale ich manželstvo sa rozpadá. David Ebershoff sa vo svojom románe inšpiroval skutočným príbehom výtvarníkov Einara Wegenera a Gerdy Waudovej. Vynikajúco spracoval jeden z najvášnivejších a najnezvyčajnejších ľúbostných príbehov 20. storočia. Zároveň sa pokúsil vystihnúť atmosféru európskeho a sčasti aj amerického prostredia medzi dvoma svetovými vojnami, vtedajšiu kultúru i myslenie. Ebershoff majstrovsky nastoľuje aktuálnu tému osudu ľudí, ktorých príroda obdarila vlastnosťami odlišnými od bežnej normy. Román hneď po svojom vydaní vzbudil značný čitateľský ohlas a v rebríčku New York Times sa zaradil medzi bestsellery roka, získal Cenu Lambda za transgenderovú umeleckú tvorbu a Cenu Rosenthalovej nadácie Americkej akadémie umení a literatúry. Veľký úspech dosiahla aj jeho oscarová filmová verzia v réžii Toma Hoopera.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (SK)

The Danish Girl, 2000

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dánske dievča. Přihlašte se a napište ho.

joanb
05.01.2025 5 z 5

Tak zajímavý příběh napsaný podle skutečnosti. V té době to muselo být ukrutně těžké přiznat si a žít "jiný" život. Moc se mi příběh líbil nejen v knižní verzi, ale také jak byl zfilmovaný. Eddie Redmayne zahrál Einara Wegenera super citlivě. Doporučuji, zvlášť k uvědomění si, že svět je krásně barevný!

_wejunkaa_
31.12.2024 5 z 5

Krásný příběh s velmi emočním napětím. Rozhodně chápu, že situace Einara musela být v té době velmi těžká. Příběh je podle skutečné události a proto mě velmi zajímalo, jak bude knižní verze zpracovaná. Dokonale jsou tu popsané pocity a myšlenky jak Einara, tak i Grety. Příběh samotný se mi velmi dostal pod kůži a moc se těším, až se podívám na filmové zpracování. Kniha si odnáší zasloužených 5 hvězd.

gejbika
28.12.2024 4 z 5

Kniha s netradičním příběhem, který v době, ve které se odehrává, nabízí otevření velmi zajímavého společenského tématu.
Při čtení mě zajímaly okolnosti související s příběhem, různé detaily. Dost jsem u čtení přemýšlela, jak některé popisované skutečnosti chápalo okolí hlavních postav. Jak se s tím vším vypořádávala Einerova manželka Greta? Byla svým způsobem také odlišná od většinové společnosti, měla tedy právě proto v sobě takovou toleranci a svého muže tolik podporovala? Jak dokázal být Einar ženou a sblížit se s několika muži, aniž by ten druhý nezpozoroval, že je na té "ženě" něco zvláštního? Jak se s realitou po operaci vyrovnávaly obě hlavní postavy? Jak to bylo ošetřeno třeba i čistě prakticky? Jak jedna "osobnost" člověka zmizí a vznikne nová... Možná bych si vykreslení hlavních postav příběhu představovala trochu hlubší, více popsaných emocí. Některé pasáže, zejména z minulosti, mi naopak v příběhu lehce vadily a narušovaly plynulost čtení. Rezervy tedy kniha podle mého názoru má, ale rozhodně se jedná o zajímavou knihu, která stojí za přečtení. Chystám se zhlédnout i filmové zpracování příběhu.

50 nejčtenějších knih minulého roku (2016)

17.01.2017

Dánská dívka – neobvyklý milostný příběh a herecký koncert oceněný 4 nominacemi na Oscara

01.02.2016

Ocenění knihy (1)

2001 - Stonewall Book Award (Literature (honor))

Kniha Dánske dievča v seznamech

v Přečtených1 585x