Dcera zimy přehled

Dcera zimy
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536929/bmid_dcera-zimy-6626802334364.png 4 377 377

Moranu a její sestru Vesnu černá magie navždy uvěznila ve světě živých. Před Moraninou krutostí se smrtelníci třesou, ale ona jen touží zachránit laskavou Vesnu, uvrženou do nekončícího koloběhu znovuzrození. Ve snaze zlomit prokletí a získat alespoň jeden normální život protrpěly sestry celá staletí. Pokud chtějí tentokrát uspět, musí čelit démonům ze samotného podsvětí i své minulosti. Vymaní se zpod kletby, nebo s nimi bohové rozehrají jinou hru?... celý text

Literatura slovenská Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Fragment (ČR)

Dcéra zimy, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dcera zimy. Přihlašte se a napište ho.

Knihochod
30.11.2024 4 z 5

Dlho-predlho som odkladala čítanie tejto knihy a to aj napriek tomu, že ma to niečím ku nej ťahalo. Vždy som ale dala prednosť inej.

Bola som hlúpa? Áno, bola.

Uznávam, príbeh má trošku pomalejší rozjazd, takže som párkrát premýšľala, či je to pre mňa to pravé orechové a či by som to čítanie nemala opäť odložiť. A taktiež mi zo začiatku robilo problém orientovať sa v popisovaných časových linkách, ale je to čisto o zvyku. Keď už sa príbeh rozbehol, a že sa teda rozbehol poriadne, prestalo to na mňa pôsobiť mätúco.

Približne od tretiny knihy to bolo výborné čítanie plné nečakaných zvratov, krutosti, násilia, … a ja som to skrátka a jednoducho žrala. Každá stránka bola lepšia, než tá predchádzajúca a ten koniec? Ten ma úplne dorazil, nakoľko to nebol taký ten klasický šťastný koniec, ale zanechal vo mne zvláštnu, priam horkosladkú pachuť.

Ešte by som sa rada vyjadrila k dvom protagonistkám - Morene a Vesne, a tomu, ako skvelo ich autorka vykreslila. Zatiaľ, čo Morena je temná a racionálne uvažujúca, Vesna je stelesnenie slniečka a tak trošku naivná, vidiaca dobro v každom, i tom najhoršom človeku. A ja som to zbožňovala! Aj keď sem-tam by som Vesne jednu vrazila, aby jej z očí spadli tie jej ružové okuliare.

Touto knižkou som sa oficiálne nalákala na ďalšie od tejto autorky a už sa nemôžem dočkať, kedy sa do nich pustím.

Anor505
29.11.2024 4.5 z 5

Páni, tohle bylo dobré. Autorka si dala záležet a vytvořila krásně vrstevnatý příběh dvou sester - Morany a Vesny, který byl inspirovaný slovanskou mytologií.
V knize bylo více postav i dějových linek, ale všechny měly v příběhu své místo. Charaktery postav i jejich vztahy byly hezky vykreslené a uvěřitelné, moc se mi líbila dynamika mezi Moranou a Vesnou, jak to šlo jednou nahoru a pak dolů, jako v životě.
Tempo čtení bylo pomalejší, protože děj byl poměrně hutný a bohatý na informace, takže jsem musela dávat pozor, kdo s kým, kdy a proč. =) Ale stálo to za to. Nakonec všechno zapadlo na své místo a se zakončením jsem spokojená.
Jen je škoda, že mě knížka nedokázala víc strhnout, ale i tak to bylo dobré čtivo.

cotaholkacte
11.11.2024 4 z 5

Z Morany a Vesny, dvou obyčejných sester, se vlivem černé magie stanou nadpřirozené bytosti. Morana je postrach lidí, bohyně smrti, Zubatá. Ona ale chce pouze zachránit svoji sestru, bohyni jara, která je prokletá k tomu, každý nejkratší den v roce ve svých sedmnácti letech zemřít, narodit se někde jinde a žít tisíce životů od začátku.

Kniha začíná dvěma časovými úrovněmi, v jedné se seznamujeme s minulostí sester, co vedlo k tomu, že se z nich staly bohyně. V druhé linii se Morana snaží zachránit Vesnu, které se opět blíží den, kdy zemře, a odhalují další tajemství jejich stvoření.

Tohle mě opravdu moc bavilo! Začátek měl trochu pomalejší rozjezd, občas se mi míchaly dějové linky, ale kapitoly jsou označené rokem, takže se dá snadno zorientovat i zpětně. Druhá polovina knihy už Vás ale nepustí, děje se tu jedna věc za druhou a já nestačila zírat. Inspirace slovanskou mytologií a folklórem byla úžasná a originální!

Postavu Morany jsem si zamilovala, Vesna byla místy trochu připitomělá, ale ta naivita k ní patřila. Jadwiga a Veles byli oba skvělí ve svých rolích. Moc se mi líbil sesterský vztah, který je skvěle a realisticky popsán – popichování, hádky, ale bezmezná láska a přátelství.

Moc oceňuji ten konec, který není úplně happyendem v pravém smyslu, ale je to takové hezky hořkosladké.

4,5*/5* Bylo to krásné asi tak moc, jako je krásná obálka knížky a mapka!

Dcera zimy je prvním dílem série Písně třech světů, ale tento příběh je ukončený a v dalších dílech se podíváme zase jinam a za jinými postavami, za což jsem hrozně vděčná! Rozečtených sérií na pokračování mám víc než dost.

IG: @cotaholkacte

Knižní novinky (34. týden)

23.08.2021

Člověk by neměl zvát Smrtku na čaj, pokud si sám nechce usrknout.

Kniha Dcera zimy v seznamech