Dcera zimy přehled
Vladimíra Šebová
Dcera zimy / Piesne troch svetov série
1. díl >
Moranu a její sestru Vesnu černá magie navždy uvěznila ve světě živých. Před Moraninou krutostí se smrtelníci třesou, ale ona jen touží zachránit laskavou Vesnu, uvrženou do nekončícího koloběhu znovuzrození. Ve snaze zlomit prokletí a získat alespoň jeden normální život protrpěly sestry celá staletí. Pokud chtějí tentokrát uspět, musí čelit démonům ze samotného podsvětí i své minulosti. Vymaní se zpod kletby, nebo s nimi bohové rozehrají jinou hru?... celý text
Literatura slovenská Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , Fragment (ČR)Originální název:
Dcéra zimy, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dcera zimy. Přihlašte se a napište ho.
Tak to bylo hodně dobré. Známé postavy v neobvyklých pozicích, co se pohádek/fantastiky týče. Pěkně propletené, zmatečné ku prospěchu děje, Morana je většinou na všechno/všechny sama... Nebudu spoilerovat, jen podotýkám, že ne každý vlk Karkulku sežere.
Knižní novinky (34. týden)
23.08.2021
„Člověk by neměl zvát Smrtku na čaj, pokud si sám nechce usrknout.“
Kniha Dcera zimy v seznamech
pro dospívající mládež (young adult) slovanská mytologie slovenské romány
2021 | Dcéra zimy |
2016 | Insomnia |
2023 | Syn podsvetia |
2021 | Azaelov pád |
2024 | Vlákna mágie |
Z Morany a Vesny, dvou obyčejných sester, se vlivem černé magie stanou nadpřirozené bytosti. Morana je postrach lidí, bohyně smrti, Zubatá. Ona ale chce pouze zachránit svoji sestru, bohyni jara, která je prokletá k tomu, každý nejkratší den v roce ve svých sedmnácti letech zemřít, narodit se někde jinde a žít tisíce životů od začátku.
Kniha začíná dvěma časovými úrovněmi, v jedné se seznamujeme s minulostí sester, co vedlo k tomu, že se z nich staly bohyně. V druhé linii se Morana snaží zachránit Vesnu, které se opět blíží den, kdy zemře, a odhalují další tajemství jejich stvoření.
Tohle mě opravdu moc bavilo! Začátek měl trochu pomalejší rozjezd, občas se mi míchaly dějové linky, ale kapitoly jsou označené rokem, takže se dá snadno zorientovat i zpětně. Druhá polovina knihy už Vás ale nepustí, děje se tu jedna věc za druhou a já nestačila zírat. Inspirace slovanskou mytologií a folklórem byla úžasná a originální!
Postavu Morany jsem si zamilovala, Vesna byla místy trochu připitomělá, ale ta naivita k ní patřila. Jadwiga a Veles byli oba skvělí ve svých rolích. Moc se mi líbil sesterský vztah, který je skvěle a realisticky popsán – popichování, hádky, ale bezmezná láska a přátelství.
Moc oceňuji ten konec, který není úplně happyendem v pravém smyslu, ale je to takové hezky hořkosladké.
4,5*/5* Bylo to krásné asi tak moc, jako je krásná obálka knížky a mapka!
Dcera zimy je prvním dílem série Písně třech světů, ale tento příběh je ukončený a v dalších dílech se podíváme zase jinam a za jinými postavami, za což jsem hrozně vděčná! Rozečtených sérií na pokračování mám víc než dost.
IG: @cotaholkacte