Dceruška Jairova přehled

Dceruška Jairova
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135163/dceruska-jairova-135163.jpg 4 5 5

Příběh lásky mladičké židovské krasavice Irmy, umírající na souchotiny, k doktorovi Stachovi, živočišně zdravému lidskému jedinci, který právě přijel z východní fronty v Haliči domů na dovolenou. Čapek-Chod rozehrává opravdu bohatou škálu svého umění vypravěčského i dušezpytného v konfrontaci osudové tragiky s vítěznou životní realitou, přičemž zachycuje z povahové složitosti semitské rasy tolik jemných nuancí jako málokdo před ním. Jedná se povahokresebnou studii dvou rasově protichůdných světů na pozadí sexuálního problému.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dceruška Jairova. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

BabaJaga11
27.12.2019 4 z 5

Kniha z dobročinného bazaru, od které jsem původně moc nečekala (a anotace k tomu "ne-očekávání" spíše přispěla), ale ještě před odesláním dál "do oběhu" jsem si ji přečetla. Nakonec jsem byla celkem příjemně překvapena. Půvabná líčení přírody Českého lesa se střídají sice s krátkými, ale o to syrovějšími a drsnějšími popisy z bojišť 1. světové války.

A pak hlavní hrdina dr. Jiří Stach. To, co se píše v anotaci, na něj úplně nesedí. Je to obyčejný člověk, který by se rád zachoval správně - ale už tím vytváří konflikt, nelze zkrátka vyhovět všem a všemu, člověk vždy musí volit. A také občas stojí před dilematem, kdy ještě jde o nezištnou pomoc bližnímu, kterou děláme z lásky k němu, a kdy už vlastně nic takového udělat nechceme, protože popíráme to, co cítíme, a spíše jednáme tak, jak se to od nás očekává.

Musím říct, že jsem přepdokládala velmi tragický konec příběhu, takže nakonec jsem byla překvapená, že některé postavy se dokázaly z tragického osudu vymanit. Více neprozradím :-).

cori
11.09.2012 3 z 5

Oceňuji především pasáže popisující pocity zmaru a bezmoci vojáků na bojištích první světové války. Novela na mě působila trochu antisemitsky - Irmu doktor v duchu oslovuje jako žídě a i její bratr Artur není vykreslen moc lichotivě (zakrslý mužík s vášní pro hromadění peněz).


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dceruška Jairova v seznamech

v Přečtených5x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst1x