De Gaulle: dějiny, symbol, mýtus přehled
Maurice Agulhon
Autor je znám jako znalec národních symbolů moderní Francie. Jeho nejnovější soubor esejů o zřejmě nejvýraznějším politikovi Francie 20. století rekonstruuje formování historického vědomí osobnosti a také vznik politického kultu, který staví de Gaulla po bok Johance z Arku a Napoleonovi. Politikův vztah k symbolům a tradicím studuje např. z jeho projevů či z režie slavnostních příjezdů do Paříže. „A kdo byl tedy dle autora de Gaulle? Roajalista z tradice a z osobního přesvědčení, chladnou úvahou ale republikán“.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2005 , NLN - Nakladatelství Lidové novinyOriginální název:
De Gaulle, histoire, symbole, mythe, 2000
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize De Gaulle: dějiny, symbol, mýtus. Přihlašte se a napište ho.
Kniha De Gaulle: dějiny, symbol, mýtus v seznamech
Vynikající esej profesora pařížské Sorbonny o jednom ze symbolů Francie. Je jím Generál Charles de Gaulle. Vedle něj pomyslně stojí Jana z Arku, která vyhnala cizáky ze země a Napoleon Bonaparte, který se postavil se svým vojskem proti koaliční Evropě. Pozdější prezident t.zv. V.republiky dekolonizoval Francii. I za to byl částí národa nenáviděn. Přežil množství atentátů. Z nichž při jednom, prý se svou manželkou přežili pouze zázrakem.
Pan generál a prezident po střelbě vystoupil z Citroenu, oprášil prach a sdělil přítomným: "to že vystříleli mnoho zásobníků a netrefili se - to jim jako voják prominu..... ale n i k d y jim neprominu, že při plném vědomí a znalosti situace stříleli po ženě ! "
Malinká, ale nádherná kniha !