V rozpuku mládí přehled
Robert Merle
Dědictví otců série
2. část historické ságy. Pokračování příběhů venkovského šlechtice a lékaře v královských službách Petra ze Sioraku.
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 1989 , OdeonOriginální název:
En nos vertes années, 1979
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V rozpuku mládí. Přihlašte se a napište ho.
Příběh Petra ze Sioraku pokračuje študáckými léty. Notně přibylo romantických pasáží, které jdou sice velmi na hranici lehtivosti, nikdy ji ale nepřekročí k obscénosti, naopak společně se specifickým jazykem celé série přináší velmi příjemnou a zajímavou poetiku. Autor nás též provází náboženským prostředím jižní Francie 16. století, naplněném přetvářkou a nesnášenlivostí. Slabší je kniha co do samotného děje, kdy sice sledujeme různé Siorakovy eskapády a strasti (většinou související s penězi a ženami) vždy se ale vše poměrně rychle a ku prospěchu Petrově vyřeší, takže člověk ani nemá příliš potřebu se o hrdinu obávat a přilnout k němu. Lépe vypointovaný mohl být příběh kolem Fontanetky a též vztah k osudové Angelině. Naopak Svatomichalská noc v Nimes je jednou z nejpůsobivějších částí Merleho ságy.
Kniha V rozpuku mládí v seznamech
Francie 16.-17. století ságy historické romány
2005 | Smrt je mým řemeslem |
1974 | Malevil |
1989 | Dědictví otců |
1974 | Až delfín promluví |
1989 | V rozpuku mládí |
Druhý díl je rozhodně lepší a záživnější než první. Petr je lamačem ženských srdcí a veškerého fraucimoru vůkol.
Aj, Petře, jak se ti v hrách toliko milostných velice velmi daří!
Čeština je brilantní, ovšem je nutné si na ní po nějaké době zvyknout, ze začátku tahle archaická mluva trošku zpomaluje četbu.
Akce je v knize poměrně hodně a obzvlášť takové, kdy po mladém Siorakovi jde jak katolická tak i hugenotská strana. Dost často hraje o vlastní život a díky tomu, že skoro pořád rozvazuje šněrovadlo svého poklopce dostává do života nebezpečných situací i různé služtičky, hospodské a šlechtičny napříč náboženským spektrem tehdejší jižní Francie.
Ano, místy je kniha velmi lechtivá a latentně pornografní. Ale čte se to skvěle a člověk se i zasměje nad trampotami a šprýmy tohohle spanilého jinocha. Další díly na mne už v knihovně nedočkavě čekají!