Dejiny kráľovského mesta Banská Bystrica. Na základe poverenia predstaviteľov mesta napísal v rokoch 1896 – 1922 Emil Jurkovič přehled

https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404134/bmid_dejiny-kralovskeho-mesta-banska-bys-OFb-404134.jpg 5 3 3

Jurkovičova monografia Banskej Bystrice vznikala na základe poverenia predstaviteľov mesta v rokoch 1896 – 1922, no svojej tlačenej podoby a zverejnenia sa dočkala až v roku 2005. Dejiny kráľovského mesta Banskej Bystrice sú doteraz najväčšou monografiou, ktorá mapuje dejiny mesta do roku 1900. Z maďarčiny ju preložil Imrich Nagy a mesto ju vydalo v slávnostnom a dôstojnom šate pri príležitosti 750. výročia udelenia svojich mestských privilégií.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dejiny kráľovského mesta Banská Bystrica. Na základe poverenia predstaviteľov mesta napísal v rokoch 1896 – 1922 Emil Jurkovič. Přihlašte se a napište ho.

Slavomír53
25.09.2022 5 z 5

32 cm vysoká, 23 široká, na každej strane malým písmom po dva stĺpce textu = rozsiahla a obsiahla práca. Napriek tomu, že bola dokončená pred storočím, ide o odbornú spisbu s množstvom odkazov pod čiarou (väčšinou na prameň). Kniha sa nachádza v ochrannom obale z tvrdého papiera. Strany knihy nie sú biele, ale žltkasté, a hoc nejde o kriedový papier, je cítiť, že je akostný. Takže tak obsah, ako i prevedenie knihy na 100 %. A v neposlednom rade treba vyzdvihnúť prácu, ktorú odviedol pri preklade z maďarčiny doc. Mgr. Imrich Nagy, PhD., učiteľ Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Čo sa zohnateľnosti týka, nemôžem sa nevyjadriť. Ľudia, čo sa snažia si knihu kúpiť asi poznajú príbeh vydania a rozobratia nákladu, a aby som sa vyhol ohovárke a nactiutŕhaniu, nebudem tu opakovať inde už zverejnené a následne mazané obvinenia vtedajších mestských úradníkov. Kniha bola pred asi dvoma rokmi ponúknutá za 300 € v jednom antikvariáte a po minúte bola fuč. Ja som sa k nej dostal iba v knižnici, ale domov sa brať nedá, lebo to by ju asi pár priekupníkov už nevrátilo. Naozaj kniha, ktorá by si zaslúžila dotlač, a naozaj by bol záujem (podobne ako pri mnohých iných nezohnateľných slovenských knihách).

Kniha Dejiny kráľovského mesta Banská Bystrica. Na základe poverenia predstaviteľov mesta napísal v rokoch 1896 – 1922 Emil Jurkovič v seznamech

historie měst, obcí a regionů Banská Bystrica

Autorovy knížky

Emil Jurkovič
slovenská, 1857 - 1936
2005  100%Dejiny kráľovského mesta Banská Bystrica. Na základe poverenia predstaviteľov mesta napísal v rokoch 1896 – 1922 Emil Jurkovič