Dějiny Maďarska přehled
László Kontler
Autor, přední maďarský historik přednášející na řadě zahraničních univerzit, předkládá dlouhou historii svého národa, přičemž komplikovanou látku popisuje objektivně, velice čtivě a se zřetelem na nemaďarského čtenáře.
Literatura naučná Historie
Vydáno: 2008 , NLN - Nakladatelství Lidové novinyOriginální název:
Millennium in Central Europe. A History of Hungary., 1999
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dějiny Maďarska. Přihlašte se a napište ho.
Systém popisu dějin je trochu jiný než u jiných titulů, což není na škodu, na druhou stranu si mohli v nakladatelství dát větší práci s redakcí a korekturami, protože množství překlepů přesahovalo únosnou míru v jinak tak kvalitní sérii. Tento nedostatek se nevyskytuje v dodatečné kapitole o česko maďarských vztazích.
Přínosné čtivo k porozumění celkového kontextu dějin ve středo-evropském regionu. Mrzí mne jen již tradiční stručnost, především středověkých dějin. Doslov o vzájemných česko-maďarských vztazích je, naproti tomu, obsáhlejší než obvykle :)
Kniha Dějiny Maďarska v seznamech
Pan Laszló Kontler nám předal úctyhodnou práci, ve které osobitým stylem popsal dějiny Maďarska od příchodu Maďarů do Karpatské kotliny, vznik a rozpad Uherské říše, až po vznik Maďarské republiky. Dějiny svého lidu nám předkládá bez národního zaujetí, věcně a držíc se faktů. Za mě bych pro oživení uvítala nějaké vsuvkové zpestření v podobě zajímavostí.
Je určena pro alespoň průměrně vzdělané čtenáře – předpokladem je základní znalost historických milníků, problematiky a pojmů.
Závěrečnou obsáhlou kapitolu o česko-maďarských vztazích napsal jeden z našich nejvýznamnějších hungaristů a první velvyslanec ČR v Maďarsku, pan profesor Richard Pražák. Z této kapitoly je nejvíce patrné, jak byly naše národy po staletí úzce provázané.
Jen ta česká korektura by stála za větší revizi.