Dejiny Peloponézskej vojny I-IV přehled
Thúkydidés
Dejiny Peloponézskej vojny I-VIII série
1. díl >
V Thukydidovom historickom diele nachádzame významnú časť dejín Grécka. Obdobie ktoré popísal vo svojich knihách, nežičilo mieru, naopak, prialo nepriateľstvu Atén a Sparty, ktoré sa vzájomne pustili do nezmieriteľného kolobehu vojen. Atény a Sparta, ktorí roky predtým vybojovali množstvo hrdinských bitiek proti presile Peržanov pri Maratóne, Termopylách, Salamíne či Platajach. Krátke obdobie mieru spísaného medzi Aténami a Spartou nebolo však po vôli drobným sporom ich spojencov. Tí vznietili ohne vášní smerujúcich opäť nezadržateľne k vojne, tentoraz však navzájom medzi Grékmi.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dejiny Peloponézskej vojny I-IV. Přihlašte se a napište ho.
Pri tejto knihe sa mi nepáči hlavne formát knihy, brožúrka s lacným tenkým papierom. Thukydides píše zaujímavo, čítanie tejto knihy mi ale pripomínalo čítanie novin, kde sa píše o situácii medzi Spartou a Aténami. Ale zas poskytuje obrovské množstvo informácii z prvej ruky, preto je dielo od Thukydida veľmi cenným nie však v tomto vydaní od Thetis.
Kniha Dejiny Peloponézskej vojny I-IV v seznamech
1977 | Dějiny peloponnéské války |
1946 | Periklova řeč nad padlými |
2010 | Dejiny Peloponézskej vojny I-IV |
2010 | Dejiny peloponézskej vojny V-VIII |
1908 | Thukydidovy Dějiny války Peloponneské. Díl II |
Nesmrteľná klasika ku ktorej niet veľa čo dodať. Pri (asi tisícom) čítaní tejto knižky mi dnes príde až vtipne ze medzi sebou bojovali mestá (Plataje a Téby) vzdialené 12 km z ktorých jedno (Plataje) malo armádu
400 mužov ale taký už bol ten grécky pidi svet.