Dějiny středověké Evropy přehled
Václav Drška , Dana Picková
„Dějiny středověké Evropy“ mají především posloužit studentům bakalářského stupně historie a příbuzných oborů jako úvodní text do problematiky tak složité a bohaté specializace, jakou dnes evropská medievistika je. Publikace jistě zaujme i zájemce z širší veřejnosti.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dějiny středověké Evropy. Přihlašte se a napište ho.
Co říct jiného, než že většina z nás, kteří tuto knihu máme (a komentujeme), tak (povětšinou) máme i zkoušku z evropského středověku vykonanou u doc. Dršky. Kniha poskytuje fundovaný vhled do dějin raného středověku jejž pak lze dále prohlubovat.
Kniha je pro studenty historie naprostým základem, pokud chtějí pochopit dějiny středověké Evropy. Nesporným faktem však je, že se v ní objevují i zavádějící (pokud nechci říct vyloženě nepravdivé) informace - to jsem se -prosím pěkně - dozvěděla během zkoušky od samotného autora (Dle doc. Dršky má ale tyto "nesmysly" na svědomí paní Picková =D )
Kniha Dějiny středověké Evropy v seznamech
Kniha za mě sice přiblíží kontext Byzance, za což jsem rád, protože je podle mě zbytečně opomíjený a taky dostaneme něco o ruských územích, nicméně osobně jsem nejednou narážel na určitou vágnost a chaotičnost informací, které jsem si stejně poté musel pro lepší pochopení hledat z jiných zdrojů. V problémech „nám bližší“ Evropy jako Francie, Anglie nebo císařství mi přišlo, že informace se ještě více nořily do hloubky a o to těžší bylo se v ní zorientovat i v rámci nečekaných časových skoků. V závěru trochu překvapující a zbytečné jsou překlepy a gramatické chyby.