Dělat film přehled
Federico Fellini
![Dělat film Dělat film](https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80529/delat-film-80529.jpg?v=1308989765)
Přední italský filmový režisér a scenárista Federico Fellini, tvůrce mnoha světové proslulých filmů, jejichž značnou část zhlédli diváci i v našich kinech, v této knize se zaujetím vypráví o zrodu námětů pro jednotlivá díla, o různých aspektech práce filmového režiséra, vzpomíná i na své přátele, s nimiž se ve filmovém světě setkával.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dělat film. Přihlašte se a napište ho.
![nameadel nameadel](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57514/m_nameadel-PeI.jpg?v=1541953690)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Zajímavá četba, nicméně Fellini mi není moc sympatický, ke konci už mi vyloženě lezl krkem. Ovšem pokud někoho zajímá film, není rozhodně vůbec marné si tuto knihu přečíst.
![Koka Koka](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/36136/koka-sFw.jpg?v=1590347093)
Skôr, než som videla Amarcord, som si tie scény prečítala v tejto knihe. Felliniho spomienky ma zaujali nielen ako dielo nesporného velikána, ako výpoveď tvorcu svetového mena, ale tiež ako svedectvo o podmienkach povojnovej talianskej kinematografie, kedy technické podmienky a náklady na nakrúcanie boli oveľa skromnejšie, než dnes, zato umelecké výsledky dosiahli "neskromné" výšiny.
Kniha Dělat film v seznamech
v Mé knihovně | 48x |
italská literatura filmování dějiny filmu Federico Fellini, 1920-1993 režiséři italský filmAutorovy další knížky
1966 | ![]() |
1986 | ![]() |
1978 | ![]() |
1989 | ![]() |
Nejde o Felliniho životopis, ani průřez jeho tvorbou, jakkoli se v textu obojího dotýká. Je to spíš jakýsi volný proud asociací, jehož prostřednictvím se autor pokouší čtenáři vysvětlit, co není jasné ani jemu samotnému – jak na náměty a k realizaci svých uměleckých děl došel. Jsou tu nesourodé vzpomínky z dětství v Rimini, svým způsobem milovaném i nenáviděném, nicotné i stěžejní zážitky, bloudění při hledání životního povolání, okouzlení a nevěřící úžas nad každým úspěchem, i rozčarování z pocitu, že jej vlastně nikdo nechápe, a že především nechápe on sám sebe. Jeho snímky jsou trpké a drásavé, on sám byl velmi citlivý a vnitřně křehký člověk, který se ale nebál pojmenovat věci pravými jmény a bez ohledu na důsledky poukazovat na nešvary lidské povahy i ubohost a povrchnost soudobé společnosti.