Deň radosti přehled
Peter Gärtner
Keď sa na Silvestra roku 1977 divákom z televíznej obrazovky prihovorili Lasica so Satinským, bolo to ako zjavenie. Zakazovaní umelci, ktorých po normalizácii „upratali“ z očí verejnosti, boli zrazu späť – a hneď ako súčasť výkladnej skrine československej televíznej zábavy. Keď sa nedlho nato na obrazovky vrátili s vlastnou reláciou Ktosi je za dverami, mohlo sa zdať, že dvojicu s nejednoznačným humorom vzal komunistický režim po rokoch predsa len na milosť. Ako však poznamenal jeden z predstaviteľov vtedajšej moci, situácia je zložitá, a tak sa za dverami kancelárií komunistických pohlavárov rodili ďalšie a ďalšie zákazy – až kým ich neprerušil štrngot kľúčov na námestiach. Ponorte sa do pokračovania komiksového príbehu Lasicu a Satinského a spoznajte „zložitú situáciu“ čias, v ktorých sa zrodili hry Náš priateľ René, Deň radosti, ako aj legendárne hudobné albumy, pri ktorých k značke L + S pribudlo písmenko F.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deň radosti. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Deň radosti v seznamech
umělci komunismus komiksy Slovensko a Slováci herectví perzekuce komunistický režim podle skutečných událostí totalita
2023 | Depešáci |
2021 | Radostná správa |
2019 | Veľký román |
2017 | O čertovi Kolofónovi |
2020 | Čakanie na sneh |
Veľmi vydarené pokračovanie prvej knihy. Autori sa zahrabali do archívov a to čo našli pospájali do zmysluplného príbehu, ktorý má hlavu a pätu a „funguje“ na výbornú. Navyše kresba je rovnako podarená ako text.
Od detstva som mal radšej Lasicu, ale už dlhšie sa mi zdá, že prínos Satinského bol vo všeobecnosti nedocenený. A táto kniha to podľa mňa len potvrdila.
V spoločnosti tejto dvojice chcem ešte chvíľu zostať, takže sa asi rovno pustím do čítania ich hier.
Hodnotím rovnako ako prvú časť.
10/10