Deníček - Boží milosrdenství v mé duši přehled
Maria Faustyna Kowalska
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deníček - Boží milosrdenství v mé duši. Přihlašte se a napište ho.
Po třech hodně těžkých letech jsem teď obnovovala sliby. Chtěla jsem se připravovat vedle někoho, kdo miluje Boha celou duší, kdo by mi pomohl znovu oživit prvotní lásku. A protože naše postní exercicie končily zrovna tématem Božího milosrdenství a texty sestry Faustyny, zvolila jsem si za průvodce její Deníček.
Byly to pro mě týdny soustředěného setkávání nad stránkami jejího života, charakteristického obrovskou vnitřní čistotou, integritou a věrností milosti, krajní citlivostí k vedení Ducha svatého. Roztrhlo mi to srdce, nemám pro to lepší slova. Vybrala si jediné potřebné, a vybírala si takto den za dnem a důsledně. Tohle s námi dokáže udělat Bůh! On z jejího života promlouvá, a promlouvá ke mně, do mých situací: Neboj se ničeho, já jsem stále s tebou. Jsi v dobrých rukou tak dobrého Boha.
Faustynina poslušnost. Rozumím: je to něco trochu zvláštního, trochu proti dnešní době a proti osobní odpovědnosti. Není snad potřeba bát se manipulace, dobří zpovědníci nemají ambice řídit lidské osudy ani rozhodovat za druhé. Poslušnost v běžné křesťanské praxi je spíš realistickou připomínkou, že můj vlastní náhled na život není kompletní ani definitivní. Uznávám tím "někoho za oponou", kdo drží v rukou události mých dní, a otvírám mu dveře do svých plánů a postojů. Nakolik pěstuju svou citlivost vůči Písmu a vnitřním vnuknutím, dává smysl usilovat o stejnou otevřenost i vůči situacím, kdy si Pán vyžádá pro sebe prostor prostřednictvím zpovědníka nebo představeného. Faustynino opakované vyjdáření "jsem v lásce svobodná jako královna" podle mě vypovídá právě i o této zkušenosti - přesvědčila se, že ani ona sama Bohu nestojí v cestě. Zní mi v tom ozvěna Modlitby zamilované duše od Jana od Kříže: Moje jsou nebesa a má je země... i slova apoštola Pavla, že nic - nejen vnějšího, ale ani žádná naše vnitřní vlastnost či omezení - nemá samo ze sebe sílu stát mezi námi a Bohem.
Kniha, ke které se už deset let pravidelně vracím... Pro nevěřící čtenáře to bude jistě těžký oříšek, neboť sestra Faustyna žila hlubokým vnitřním i vnějším náboženským životem a o ničem jiném v podstatě její deníček není.
Přestože mi zpočátku osobnost sestry Faustyny nebyla úplně srozumitelná (a vlastně není pro mě zcela srozumitelná dodnes, např. svým pojetím pokory a poslušnosti), velmi mě její deníčky oslovily. I když jí úplně nerozumím a asi bych se nedokázala neustále takto "ponižovat", je to velmi inspirativní čtení. A možná proto se k této knížce pořád vracím - snažím se ji pochopit:-)
Pro věřící čtenáře doporučuji.
Kniha Deníček - Boží milosrdenství v mé duši v seznamech
20. století světice milosrdenství vizionáři sestry Matky Božího milosrdenství svatá Faustyna Kowalska, 1905-1938
2008 | Deníček - Boží milosrdenství v mé duši |
2005 | Křížová cesta k Božímu milosrdenství |
1999 | Ježíši, důvěřuji Ti! |
1992 | Milosrdenstvo Božie |
Kniha je velmi obohacující a pomáhá hledat správnou cestu. Musí se ale číst v pravou chvíli a po malých kouscích. Je náročná na "zpracování".