Deník citového vyděrače přehled
Simona Monyová (p)
Srbský spisovatel Dušan Radovič řekl: „Jsou muži a muži. Někteří dokáží udělat štastnými mnoho žen, a některým se s bídou povede udělat neštastnou jen jedinou.“ František, hlavní hrdina knihy Deník citového vyděrače, se této teorii vymyká, a úspěšně ničí život své (v pořadí již čtvrté) manželky.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deník citového vyděrače. Přihlašte se a napište ho.
Takže ona ho od svatby podvádí pravidelnými sexuálními hrátkami se svým dlouholetým ženatým milencem, ale špatný je on - její manžel.
Jistě, ten má pár nepěkných vlastností, jako přílišnou pečlivost, žárlivost na její pracovní úspěchy atp., ale hluboce ji miluje a ona věděla, koho si bere. (Konečně - ženy či muži, každý máme nějaké ty jinými ne zrovna obdivované vlastnosti a ani ona jich neměla málo.)
Mám rád knihy Monyové, literárně převyšují romantické škváry psané ženami pro ženy. Mají svůj svět: že chlap je v nich vždy ten špatnej je u ní pravidlo, na které jsme zvyklí, navíc jde o pravidlo protkané humorem.
Této novelce však humor komplet chybí, chybí jí bohužel i nějaké dějové vyústění. (Proto tentokrát pouhé tři hvězdy.) Jsou to vlastně jen stížnosti a fňukání nevěrné ženy, která si ani jedinkrát nepřipustí, že by snad ona nečinila dobře a zjevně má zato, že na nevěru má právo.
Nechce se mi to ani psát, ale osud jí (hrdince) navařil z toho, co mu nakoupila. Opět tak trošku, jak se stalo i autorce.
Ufff. Tohle je kniha ze které opravdu mrazí. Neměla jsem bližší zájem o knihy Simony Monyové. Jenže když 2011 zemřela, tak jsem si řekla, že si jednou přečtu Deník citového vyděrače. Doputoval ke mně až teď. Hned z prvních stránek je znát, že to opravdu žila. Dokázala to vše vylíčit až děsivě přesně. Je mi úzko kolik moc žen tohle musí zažívat a je mi líto, jakým způsobem skončil její život. Další knížky od ní však už číst nebudu, je to moc ponuré a depresivní čtení.
___________________
"Občas mi hlavou prolétne myšlenka, zda by mi nebylo lépe, kdybych se skutečně zabil. Obávám se, že toho ale nejsem schopen. Ne kvůli fyzické bolesti nebo strachu z neznáma. To věru ne. Když ale jen pomyslím, že bych zmizel z Alenina života a tím jí poskytl naprostou sexuální svobodu, když si představím všechny mé nástupce, kteří by prolézali její ložnici bez zábran, přepadá mě nepopsatelná trýzeň. Přeji si, aby byla jen má, navždy. To bych ale musel skoncovat se životy nás obou, abych mohl odejít s klidnou myslí a lehkým srdcem."
Proboha! Proč si ho na té psychiatrii nenechali? Rozpoznat nebezpečného psychopata od člověka v momentální krizi je snad jejich práce! Když to čtu, mrazí mě v zádech, cítím, jak mi po těle vyskakuje kopřivka, kůže se mi nervozitou napíná a začíná svědit. Je div, že už dávno nehniju někde pod drnem...
Kniha Deník citového vyděrače v seznamech
pro ženy česká literatura manželství vozíčkáři
2011 | Srdceboly |
2003 | Tchyně a uzený... |
2006 | Sebemilenec |
2005 | Krotitelka snů |
2011 | Citová divočina |
Zatím nejlepší knížka od paní Monyové.