Deníky cizince přehled

Deníky cizince https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426981/bmid_deniky-cizince-1xl-426981.jpg 4 103 103

Vraždy nejsou pro Clare Cassidyovou ničím novým. Jako středoškolská učitelka angličtiny - se specializací na gotického spisovatele R. M. Hollanda - o knihách, ve kterých se o zločinech píše, přednáší na svých hodinách každý rok. Když je ale jedna z jejích kolegyň a zároveň nejlepší přítelkyně nalezena mrtvá a u jejího těla policie objeví krátký citát z nejznámější povídky R. M. Hollanda, Clare s hrůzou zjistí, že se její život začíná prolínat s příběhem jejího nejoblíbenějšího literárního díla. Aby toho nebylo málo, pojme policie podezření, že vrahem je někdo, koho Clare zná. Nejistá tím, komu může věřit, obrátí se na svého nejbližšího důvěrníka, svůj deník, který pro ni představuje jedinou možnost, jak dát průchod svým nejtemnějším podezřením a obavám týkajícím se případu. Pak si jednoho dne všimne něčeho zvláštního. Zápisu na stránce jednoho ze starších deníků, který tam nezanechala: „Ahoj Clare, neznáš mě.“ Clare si je tak ještě jistější: „Cizinec“ procitl k hrůzostrašnému životu. Podaří se závěr povídky přepsat dřív, než bude pozdě?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Stranger Diaries , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deníky cizince. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (41)

trudoš
20.11.2023 3 z 5

Nebýt toho konce, nebál bych se dát plné hodnocení, protože jedno se Elly Griffithsové musí nechat – perfektně umí pracovat s atmosférou a postavami. Průběžné střídání úhlů pohledu a zasazení do univerzitního prostřední mě fascinovalo od prvních stránek, přičemž lví podíl na tom má i nenápadné pošťuchování do základních principů tvůrčího psaní. Nehledě na přiznanou poctu gotickým románům, ačkoli scény s duchy jsou pro zápletku naprosto nepodstatné.
Naneštěstí, jakmile přejde vyprávění do cílové rovinky, fádnost vyústění a konstrukce zločinu mi vysloveně zkazila jinak velmi dobrý dojem z celého románu. Jako kdyby Agatha Christie udělala vraha ze zahradníka, přičemž jeho motivem by byla láska k růžím. Autorka zcela pomíjí hrůznost vražedného činu a tváří se, jako by něčeho podobného byl schopný každý druhý náhodný kolemjdoucí. Opomenu-li však tenhle přešlap, který se skutečně týká jen posledních přibližně třiceti stran, byl jsem navýsost spokojen jak po stránce stylistické, tak dějové.

TeaPeter
05.03.2023 5 z 5

Velmi čtivá kniha. Nejsem si jistý, jestli to byla úplně detektivka nebo spíše román s detektivní linkou, ale to nemění nic na tom, že se kniha povedla. A bonusová povídka na závěr byla také dost dobrá.


sophi45
06.01.2023 3 z 5

Za mě taková průměrná detektivka, nic převratného. Prostě neurazí, ale ani nenadchne.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (5. týden)

26.01.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2020 - Edgar Allan Poe Awards (Best Novel)


Kniha Deníky cizince v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených132x
ve Čtenářské výzvě27x
v Doporučených4x
v Knihotéce207x
v Chystám se číst122x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Elly Griffiths
britská, 1963
2020  76%Deníky cizince
2015  80%Křižovatky smrti