Desátý muž přehled
Graham Greene
U nás dosud nepublikované dílo britského romanopisce a esejisty Grahama Greena (1904–1991) je strhujícím příběhem odehrávajícím se ve Francii za druhé světové války a těsně po ní. Do přeplněné cely německého vězení kdesi na francouzském okupovaném území přichází důstojník wermachtu, aby třicítce vězňů oznámil hrůzný verdikt: každý desátý obyvatel cely bude následujícího rána zastřelen. Losování, které vězni zvolí, rozehraje krutou hru odkrývající absurditu i osudovost jednání člověka v bezvýchodné situaci. Příběh s ironickým odstupem tematizuje paradoxní jednání člověka v hraniční situaci, osudové selhání a následný průchod spletitým labyrintem lidského svědomí ústící až k tragickému rozuzlení.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2005 , Opus (ČR)Originální název:
The Tenth Man, 1985
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Desátý muž. Přihlašte se a napište ho.
Výtečná novela pozdní tvorby Grahama Greena, i když dle doslovu se novela rodila minimálně od konce 30. let. Musím říct, že jsem čekal, že ve vězení se bude odehrávat celá knížka a přitom to byla zhruba 1/4, což ale ve výsledku nevadí. Kniha je o tom, zda se člověk může změnit. Je-li možné se napravit, litovat a smířit se sám se sebou a se světem. Odejít s vyrovnaným účtem.
Jazykově úsporná novela je svým obsahem daleko důležitější, než by se tomu dalo říct podle celkem nenápadné obálky a tloušťky knihy, ona je pravdivá poučka – nesuď knihu podle obalu, a ať jde sice proti trendům knižního velkoprůmyslu, tak, kdo se chce seznámit se skutečnou literaturu, u Greena se s ní určitě potká.
"Tolik smutku v chtíči jako chtíče ve smutku, ..." (s. 72)
"Smrt není soukromou záležitostí: není to tak, že by se dech v těle prostě zastavil a byl konec – šepot, zacinkání, zavrzání prkna v podlaze, proud vody tekoucí do výlevky. Smrt byla jako operace prováděná ve spěchu bez pořádné asistence – nebo jako porod. Člověk čekal, že každou chvíli uslyší křik novorozence, ale nakonec slyšel pouze ticho. Kohoutek přestal téct, sklenice utichla, prkna přestala vrzat." (s. 71)
"Bylo to strašlivé zjištění, že člověk tak falešný jako on dokázal prohlédnout myšlení někoho tak čestného. Opačně to nefunguje, pomyslel si. Žít v pravdě vás nenaučí znát bližní." (s. 60)
K této knížce se ráda někdy vrátím. Skvělá novela o vině, trestu, odpuštění. Konec je přesně takový, jaký má být.
Kniha Desátý muž v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) Francie anglická literatura vězení, věznice psychologické příběhy vězni popravyAutorovy další knížky
1957 | Tichý Američan |
1947 | Moc a sláva |
1994 | Lidský faktor |
1964 | Ministerstvo strachu |
1961 | Náš člověk v Havaně |
Zajímavé je, že děj se odehrává v okupované Francii, ale v původním konceptu byl inspirován občanskou válkou ve Španělsku. Jak se říká, cesty Páně jsou někdy nevyzpytatelné.
Bylo to milé překvapení. Psychologické knihy mám docela rád a navíc ten konec je celkem klasika, takže spokojenost.