Design pro každý den přehled
Donald Arthur Norman
Máte problémy s ovládáním mobilních telefonů, televize, CD přehrávačů či jiných běžných spotřebičů? Pak vězte, že chyba není ve Vás - ale ve špatném designu. Právě o tomto designu ve smyslu použitelnosti a srozumitelnosti vypráví Donald A. Norman. Jeho kniha vyšla poprvé již v roce 1988, stala se bestsellerem a dočkala se řady překladů a reedic. Není totiž jen akademickou analýzou předností a nedostatků průmyslového designu, ale je natolik čtivá a srozumitelná, že se v ní mnoho lidí poznává. Autor je průkopníkem tzv. kognitivního designu a jedním z nejvýznamnějších odborníků na design a problematiku interakce lidského faktoru s okolím. Jeho kniha obsahuje kromě názorných příkladů a poučných příběhů také mnoho obrázků, náčrtů, diagramů a fotografií, které zachycují nejvýraznější příklady špatného či naopak povedeného designu. ... celý text
Literatura naučná Hobby
Vydáno: 2010 , DokořánOriginální název:
The Design of Everyday Things, 1988
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Design pro každý den. Přihlašte se a napište ho.
Tahle kniha nestárne moc dobře, je napsaná na přelomu technologického revoluce. Vlastně se ani moc dobře nečte, principy jsou tady sáhodlouze popsány s mnoha odbočkami. Ale jsem ráda že jsem to četla
Užitečná kniha o principech, které nestárnou. A přátelsky napsaná.
Ovšem na některých kapitolách se čas už podepsal. Autorovi je právě teď 83 let a v české edici se zamýšlí, co přinese hypertext (jen dobro!... a procházení Wikipedie až do 4 do rána..).
Každopádně je to dobrý pomocník, pro designéry, webaře i bydlenky. Naše nástroje nám mají životy ulehčovat. Záleží i na tom, kam je dáte, jak je položíte a jak vypadá klika.
Kniha Design pro každý den v seznamech
Zatím jsem nepotkala knihu, která by této mohla konkurovat, je čtivá a zároveň velmi užitečná. Skvěle popisuje principy dobrého designu. Je přehledná a velmi dobře sestavená.