Děti to chtěj vědět taky – O respektujících vztazích a sexuálním zdraví přehled

Děti to chtěj vědět taky – O respektujících vztazích a sexuálním zdraví
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506750/bmid_deti-to-chtej-vedet-taky-U9i-506750.jpeg 4 57 57

Kniha Děti to chtěj vědět taky je pomůckou pro všechny rodiče, prarodiče, tetičky, strýčky a další, kteří se chtějí aktivně podílet na sexuální výchově dětí a poskytnout jim kvalitní a ověřené informace bez mýtů a stereotypů. Kombinuje odborný výklad s osobními výpověďmi, modelovými ukázkami konverzací a rozhovory s odborníky a odbornicemi na specifické oblasti sexuálního zdraví, a pokrývá tak klíčová témata jako sexuální chování dětí, dětská masturbace, sexuální orientace a genderová identita, sex nebo sexuální násilí. Ukazuje, že rodiče mohou být těmi, za kterými si dítě přijde pro radu, že s rozhovory o vztazích a sexuálním zdraví můžeme začít už od nejútlejšího věku a že sexuální výchova není jenom o navlékání kondomů na banán a rozdávání vložek.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Děti to chtěj vědět taky – O respektujících vztazích a sexuálním zdraví. Přihlašte se a napište ho.

Kač.urbez
předevčírem 4 z 5

Knihu jsem si nepořídila, protože by se mě bezprostředně týkalo její téma, ale spíše kvůli Konsentu, který jsem chtěla aspoň takto podpořit. Proto tedy nemusím být úplně cílovou skupinou.

Každopádně ale: kniha má na první pohled hezkou grafiku, která motivuje ke čtení víc, než prosté dlouhé pasáže textu. Je prokládána rozhovory a komentáři se subjektivními zkušenostmi z dětství i s výchovou (zde mě akorát vyvádělo z míry, že jsem nepřišla na to, kdo byli jejich autoři - byly to ankety na IG? Zpovídaly autorky lidi na ulici?).

Obsahově je také dobře členěna na různé pasáže týkající se intimity a sexuality, takže se čtenářstvo může pohodlně v tématech vracet. Obsahuje i zobrazení toho, co je v daném věku dětí "normální" a na co by si už rodiče měli dávat pozor i může sloužit jako příručka, jak se s dětmi naučit mluvit i o "ošemetných" tématech, jak se za dítě v nějakých situacích postavit a čelit svým vlastním strachům a možná i vlastním dětským traumátkům.
S lepší komunikací měly pomoct i příkladové rozhovory s dětmi, mně se z nich ale kroutila kůže, přišly mi hodně nepřirozené. Je taky ale možné, že je to kvůli tomu, že se o tomto žádní rodiče nebaví, není to tedy normou a považovat je za cringe je pak přirozenou reakcí. Anebo prostě byly opravdu jenom špatně napsané.

Celkově si myslím, že je to kniha hodně potřebná na českém trhu (i když třeba některé zahraniční alternativy mohou být ještě ucelenější) a je dobře, že podobná příručka vznikla.

Jednu hvězdičku dolů dávám za nepřehlednost citací a komentářů, což mi přijde dost zásadní a za to, že mám neodbytný pocit, že mi v knize něco chybělo, ale nedokážu to bohužel dobře identifikovat.

DreamerX9
09.10.2024 5 z 5

Častokrát slyším že děti a sex = tabu. Spoustu rodičů se ostýchá a nebo s dětmi o sexu a dospívání nemluví nebo očekávají od učitelů že jim to vysvětlí nicméně tahle kniha je zcela skvělou "příručkou" jak a kdy s dětmi mluvit o intimních záležitostech. Za mě srozumitelně a prakticky zpracovaná kniha.

papada
11.07.2024 5 z 5

"Z pozice rodičů máme skvělou příležitost měnit svět k lepšímu tím, že vychováme děti, které se nebudou bát své vlastní jinakosti ani jinakosti druhých a budou oceňovat rozmanitost světa."

Tahle užitečná kniha je 'must-have' pro všechny rodiče. Kniha je nabitá tipy jak s dětmi mluvit o vztazích, sexu, gendrové a sexualní identitě, najdete tam hodně inspirativních modelových komunikací jak s nimi probírat tato důležitá témata, jak je vést k všeobecnému respektu k lidem, k otevřenosti vůči různým formám odlišnosti. Také boří mnohé sexuální mýty.

Ačkoliv se v jednotlivých kapitolách autorky věnují primárně (zdravým) vztahům a sexuální výchově, má kniha širší záběr a nabízená doporučení se dají aplikovat na více sfér života. Výborný počin, tahle knížka!

Kniha Děti to chtěj vědět taky – O respektujících vztazích a sexuálním zdraví v seznamech