Devadesát tři přehled

Devadesát tři
https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83286/bmid_devadesat-tri-d66-83286.jpg 4 261 261

Barvitý historický román klasika francouzské literatury 19. století se odehrává v bouřlivé době vrcholící francouzské buržoazní revoluce v roce 1793.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Práce

Quatrevingt-treize, 1874

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Devadesát tři. Přihlašte se a napište ho.

Jochen77
22.10.2024 3 z 5

Čest, hrdost, svědomí a vlastenectví. Tak lze v krátkosti charakterizovat toto dílo. Hugo je republikán což je z textu dost patrné. Na druhou stranu umí i dobře pojmenovat veškeré nešvary, které sebou revoluce přinesla a rovněž zajímavě vykreslit hlavní představitele. Danton i Marat jsou velmi hezky popsáni i včetně jejich zevnějšků. Skutečně je to pouze o popisu roku 1793, autor sice v krátkých pojednáních seznamuje čtenáře s prvními roky revoluce, ale nikterak obsáhle. Pominu-li velké množství popisu vnitřních zápasů a různých myšlenek hlavních aktérů, tak byla kniha vcelku čtivá a konec byl velmi dobrý a dojemný.

Naďa2411
20.09.2024 3 z 5

Má povinná maturitní četba z dob studia, nyní jsem si aknihu připomněla, ve které autor pravdivě popisuje historické události, i když příběh je vymyšlený. Spisovatel zobrazil ve svém posledním románu francouzskou revoluci v roce 1793. V. Hugo věrně podává charakteristické rysy na pohnutých osudech hlavních postav románu, nadšených a obětavých revolucionářů s trpícím a utiskovaným lidem i sobeckých aristokratů, které vede princ Lantenanc. Autor ukazuje, jak těžko se lid probojovával k uvědomění a k pochopení hrdinství těch, kdo jej proti jeho vůli přišli osvobodit z nadvlády feudálů. Místy dlouhavé, ale pro připomenutí historie chvályhodné.

marra82
18.09.2024

Vědět, že jde o poslední autorův román, sáhnu po něčem jiném. První kapitola je skvěle napsaná a hlavně velmi slibná. Potom děje postupně ubývá a na řadu přijdou reálie - hory reálií. Jména jedno za druhým, vysilující popisy místností, chodeb, křesel, stolů, kde někdo něco někomu řekl a prohlásil a napsal a pošeptal a kdoví co všechno, a bohužel (pro neznalce) úplně bez časové linie. Je to poutač na něco, co už se stalo, nikdo už si to nepamatuje a pokud by celou tu látku měl pochopit, všechno si dohledat a poskládat do něčeho, co by mělo hlavu a patu, vyjde to suma sumárum na svazek trojnásobného obsahu, dějepisný fascikl jedné (byť podstatné) události, kterou se vcelku nenápadně proplete nějaký ten děj...kdo chce historii, budiž, najde mnoho, ale kdo chce román,(francouzský román, drama, postavy které víc jednají než hrají), tomu bych knihu určitě nedoporučil.

36 nových eknih zdarma ke stažení

30.11.2020

Knižní novinky (25. 11. - 2. 12.)

25.11.2013

Kniha Devadesát tři v seznamech