Devadesátka pokračuje přehled

Devadesátka pokračuje
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184975/devadesatka-pokracuje-184975.jpg 4 582 582

Devadesátka série

< 2. díl

Kniha volně navazuje na knížku Pod junáckou vlajkou. Jaroslav Foglar v ní vypraví o dalších osudech skautského oddílu Devadesátka a jejího nového člena Mirka Trojana, který se již zcela vymanil z vlivu Ondry a navíc na svou stranu získal dalšího člena bývalé party, Josku. Devadesátka však také prožívá krizi a mezi chlapci je mnoho rozporů. Díky vedoucímu Tapinovi a jeho dlouhodobé hře o Alvarezovi, kterou chlapcům připravil, jsou všechny problémy postupně překonány a Devadesátka je nakonec opět svorná, sehraná a plná přátelství. Hru Alvarez hrál v roce 1942 Foglarův známý oddíl Dvojka. Předlohou se tehdy Foglarovi stala kniha Dobytí Mexika. 4.vydání - dotisk v roce 2000... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Devadesátka pokračuje. Přihlašte se a napište ho.

Isew
včera 4 z 5

Pokračování knihy pod Junáckou vlajkou. Když se objevil znovu Ondra, trochu jsem se obávala, že tato linka zabere většinu knihy. Naštěstí to tak nebylo a problém Ondra se poměrně rychle vyřešil. Většinu knihy zabrala hra Alvarez. Foglar naznačoval rozkol mezi skauty, který v knize byl zdárně zažehnán. Hra Alvarez se hrála prý v roce 1942. Podle dochovaných deníků skautů pražské Dvojky (Foglarova klubu), ty neshody, které jsou v knize opatrně nastíněné, byly mnohem většího rázu. K velkým dohadům prý mimo jiné došlo u přejetí peníze průkazného vlakem. Jedna družina prý roztlačila nákladní vagon, který na nádraží stál a minci přejeli. Skončili první, protože ostatní čekali na vlak. Pak se prý hádali, že peníz měl přejet vlak, ne pouze vagon. Hádky prý gradovaly (nejen kvůli této etapové hře), až se Foglar měl zříci vedení tábora. Ono to pro dobrotu na žebrotu asi opravdu platí.

martianekk
09.01.2025 3.5 z 5

Krásná Foglarovka. Plná dobrodružství, napětí, nástrah a přátelství. Takhle by podle mě měla kniha pro dospívající, zejména kluky, vypadat.

tatjana1737
30.06.2024 5 z 5

(SPOILER) !!! POZOR SPOILERY !!!

Spolu s prvním dílem moje srdcovka a jedno z mála pokračování knih, které si čtenář oblíbil a baží po pokračování. Vrací se záporák z prvního dílu a ač se s ním Mirek nakonec vypořádá, musí ještě řešit oddílové neshody a zradu přátelství. Po přečtení Hoška a Dvorského jsem si víc kriticky všímala toho, co Jestřábovi na pubertálních hoších vadilo (co by asi řekl na současné skauty?) a jak místy tuhý režim v oddílu fungoval (100 % docházka, přesné dodržování časového rozpisu na táboře aj.). Mirkova duševní muka jsem prožívala spolu s ním, možná i proto, že jsem si zradou přítele prošla taky. Konec je sice zalit optimismem a růžovým světlem, aby bylo by tomu tak i v reálu?

Trochu mě zklamalo, že jsme se nedozvěděli, co se stalo s Přemíkem a i Ondra by si zasloužil uzavřít definitivně a jednou provždy, tak aby dobro zvítězilo a morální imperativ s ním.

Jak je uvedeno výše, jedna z mých nejoblíbenějších foglarovek a bez uzardění přiznávám, že valem díky Alvarezovi. Stejně jako v Pokladu Černého delfína, i zde mě hra fascinovala podobně jako chlapce z oddílu a bažila jsem zažít něco podobného. Klobouk dolů před autorovou invencí. Po přečtení mne až svrbí prsty koupit si ve Skautské nadaci Jaroslava Foglara sběratelskou verzi hry s reprodukcí všech nálepek - v nácti, kdy jsem knihu četla poprvé, bych za takovýto sběratelský předmět dala ledvinu.

Ledová kolébka, Odstín smrti a další knižní novinky (49. týden)

03.12.2023

Kniha Devadesátka pokračuje v seznamech