Pod junáckou vlajkou přehled
Jaroslav Foglar
Devadesátka série
1. díl >
Příběh Mirka, který vstoupí do junáckého oddílu s myšlenkou, že tam ukradne stan pro svoji partu. Postupně však poznává život v oddílu a původní plán dostává trhliny...
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pod junáckou vlajkou. Přihlašte se a napište ho.
Dřív bych to tak asi nenazvala, ale po přečtení Hoška a Dvorského knížku vnímám jako oddílovou agitku a reklamu na Jestřábovu Dvojku, byť při hlubším vhledu mohou čtenáři vidět i určité dvojkařské nešvary v podobě jisté kastovní výlučnosti či loučení se s hochy 14+, kteří začali dospívat. Před lety jsem to neviděla, coby dospělý a kritičtější čtenář to tam sice vidím, ale kdyby mě na to někdo neupozornil, stejně by to přebily děj a oddílové nápady, včetně onoho puncu výjimečnosti Devadesátky mezi jinými oddíly a motivu věrného přátelství.
Líbí se mi, že Mirek není klasický kladný hrdina a jeho nedostatky jsou líčeny s krutou upřímností. Samozřejmě díky správnosti skautů zapracuje sám na sobě a dojde nápravy. Vnitřní přerod je velmi zajímavý motiv a skoro mě mrzelo, že ho JF víc nerozvedl, i ve vztahu ke školní třídě (kde třeba v knize Boj o první místo je hrdinova proměna zřetelná i vůči spolužákům). Jak já svého času s Mirkem prožívala jeho trápení s Ondrou a přála mu, aby to dobře dopadlo! Doteď si pamatuji, jak mocně na mě působila scéna, kdy jde Mirek za Ondrou do dílny a pozoruje ho přes okénko. I když jsem si teď po letech ťukala na čelo, jak snadno se dal hrdina zmanipulovat k sepsání kompromitujícího úpisu, stejně jsem cítila jeho bezmoc a bezradnost.
Jak já Mirkovi záviděla ten tábor a Jiřího přátelství a jak i mě okouzloval příběh Ládi Velebila :-). Nevím, jestli to byla některá konkrétní foglarovka, a nebo tak nějak všechny, ale i mě se zmocnila silná a palčivá touha najít takový oddíl a přátelství.
Ač mě démonický výrostek Ondra svého času dlouho nedal usnout, tahle foglarovka patří k mým oblíbeným a osobně ji řadím mezi vrcholy autorova díla. Jistou roli v tom jistě hrají i ilustrace, dynamické, realistické a tolik odlišné od častého foglarovského kreslíře Marko Čermáka.
Po Hoších od Bobří řeky a Tajemné Řásnovce jsem pořád měla chuť na něco dobrodružného pro mládež, a tak jsem se rozhodla zůstat ještě chvilku ve světě Jaroslava Foglara. A vybrala jsem si další z Foglarových klasických příběhů Pod junáckou vlajkou.
Poslouchala jsem jako audio a moc mne to bavilo. Je tu několik motivů, které tu Foglar moc hezky zpracovává. Jednak je tu hrozně hezky zobrazený přerod člověka, který se ze sebestředného lumpa toužícího po obdivu stane hodný kluk, co pomáhá druhým a je přátelský. Ten přerod z grázlíka do slušného člověka je tu skvělý a mně se to líbilo.
Pak se tu taky řeší otázka přerodu mladého kluka v muže, který už o klukovské radovánky ve skautu nemá úplně zájem. To jsem zatím u Foglara neviděla a přijde mi to jako zajímavý pohled na to téma skautingu. Co se děje se skauty, když se stanou dospělými.
Samozřejmě se tu potkáváme s přátelstvím, skautským životem, Foglar tu opět ukazuje určité ideály a hodnoty, které dle něj stojí za to uznávat.
Za sebe určitě mohu doporučit.
Knižní novinky (49. týden)
05.12.2021
Kniha Pod junáckou vlajkou v seznamech
v Přečtených | 1 085x |
2003 | Záhada hlavolamu |
2007 | Rychlé šípy |
2005 | Hoši od Bobří řeky |
1991 | Dobrodružství v temných uličkách |
1990 | Boj o první místo |
Musím říct, že je to jedna z mých nejoblíbenějších foglarovek, přečetla jsem ji téměř najednou a příběh se mi opravdu líbil. Strašně ráda na ni vzpomínám a jsem ráda, že na ni Devadesátka pokračuje navázala.