Devatenáct pařátů a jeden temný pták (2024) | Databáze knih

Devatenáct pařátů a jeden temný pták přehled

Devatenáct pařátů a jeden temný pták
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530444/bmid_devatenact-paratu-a-jeden-temny-pta-65a96d1e1ce43.jpg 3 59 59

Nová kniha Agustiny Bazterricy se v ničem nepodobá předchozímu románu Znamenitá mrtvola. Snad jedině tím, jak mistrně dovede autorka zacházet s hrůzou, která číhá všude kolem nás, krčí se v těch nejobyčejnějších věcech, situacích, v lidech a zvířatech kolem nás. Devatenáct povídek jako devatenáct zastavení na podivné křížové cestě, na niž jsme náhodně narazili, když jsme na výletě sešli z cesty. Některé výjevy nás přimrazí svou prostotou, jiné jsou jako temné barokní obrazy plné svíjejících se démonů a nesrozumitelných symbolů. Ve všech se Agustina Bazterrica dostává až na dřeň: na dřeň každodennosti, na dřeň jazyka, na dřeň toho nejčernějšího humoru. Povídky svým vznikem předcházejí románu Znamenitá mrtvola a autorka je psala v průběhu několika let, proto jsou opravdu pestré – pestré v temnotě, jež je všechny spojuje.... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Fobos

Diecinueve garras y un pájaro oscuro, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Devatenáct pařátů a jeden temný pták. Přihlašte se a napište ho.

KLHannah
04.02.2025 2 z 5

Než jsem knihu začala číst, podivovala jsem se negativním recenzím a říkala jsem si, že to přeci nemůže být tak strašné. Znamenitá mrtvola se mi líbila, víc její první část. Ale povídky mi nesedly. Líbily se mi tak tři. Za půlkou knihy jsem to dělala tak, že když mě povídka na prvních dvou stranách nezaujala, tak jsem ji přeskočila. Můj čas je mi drahý.
Hvězdička navíc za grafické zpracování knihy.

Marekh
05.12.2024 3.5 z 5

Autorka je argentinská spisovatelka a kurátorka. Narodila se v Buenos Aires. Vystudovala umění.

Od autorky jsem už četl knihu ZNAMENITÁ MRTVOLA, která měla rozporuplná hodnocení. Tuto knihu jsem hodnotil na 60 %. Ke knize jsem měl určité výhrady.

Byl jsem zvědavý na autorčinu knihu povídek DEVATENÁCT PAŘÁTŮ A JEDEN TEMNÝ PTÁK. V knize se nachází 20 povídek. Povídky byly napsány před vznikem románu Znamenitá mrtvola, byť kniha povídek byla vydána později. Autorka psala povídky v průběhu několika let. Jsou pestré v temnotě, jež je všechny spojuje.

Z knihy mám rozporuplné pocity. Povídky jsou vesměs krátké. Některé se mi líbily (Mrtví, Bez slz, Mouční červi, Maria Carminum), jiné se mi líbily méně nebo jsem nepochopil, co jimi autorka chtěla vyjádřit (Roberto, Dech vlka aj.)

V závěru knihy se nachází Poděkování a Ediční poznámka.

Kniha obsahuje černobílé ilustrace. Přebal knihy je také pěkný. Vytvořil ho autorčin bratr.

los
10.11.2024 2 z 5

no, kdyby mi bylo tak třináct čtrnáct let, asi bych byl nadšen... takhle nenacházím ani děs či úzkost, ani schopnost vystavět mikropříběh v horrorové anekdotě, Bazterricová má možná bizarní nápady, snaží se co nejdéle udržet čtenáře v pocitu zhnusení, ale pointy jsou předvídatelné nebo přestřelené; neoslovilo, nezaujalo...

Závod s časem, Trnová královna a další knižní novinky (9. týden)

25.02.2024

Kniha Devatenáct pařátů a jeden temný pták v seznamech

v Mé knihovně66x