Dievča z majera přehled
Elena Čepčeková
Eva, citlivé, plaché dievča z majera akoby do tohto sveta nepatrila. Kým jej rovesníci prijímajú život ako nevyhnutnosť, ako niečo, čo je dané a čo už nemožno zmeniť, ona má iné sny a túžby. Chce sa učiť, chodiť do školy, ale všetko, čo chce, zdá sa byť neuskutočniteľné. Dosiahne Eva svoj cieľ a splnia sa jej túžby? Pomaly a pútavo sa dej rozvíja, vstupujú do neho nové postavy: kláštorné sestry a chovanky, statkár Perneš a jeho syn, Viliam, partizán Martin. Zoznámite sa s ľuďmi, ktorí majú plné ústa vlastenectva a hrdinstva a z ktorých sa napokon vykľujú zbabelci, ale aj s tými, ktorí sú skutočnými hrdinami, hoci o tom nehovoria.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dievča z majera. Přihlašte se a napište ho.
Nevedel som vôbec, o čom táto kniha je. Vlastne som ju začal čítať omylom. A dúfam, že taký omyl už nikdy nespravím.
Asi je to tým, že je to sladučký dievčenský román.
Kniha Dievča z majera v seznamech
1973 | Meduška |
1969 | Poklady Zorničky |
1971 | Veľký kráľ a malá myš |
1978 | Kiki a Miki |
1987 | Zrkadielka |
Kniha, ktorej dej a vyznenie dosť zaváňa dobou svojho vzniku, napriek tomu mala pre mňa isté čaro. Akiste sa oňho postarala najmä hlavná hrdinka, jej citlivá až clivá duša, a tiež kolorit rôznych ľudí a situácii, s ktorými sa musí vyrovnať. Ani neviem, komu - a či vôbec - by som toto dielo odporúčala. Ak áno, tak s dodatkom, aby si vyextrahoval podstatu, vychutnal atmosféru majera, kláštora či celkovo sveta 30. rokov, ale aby to bral ako subjektívny dokument, tak trošku (vlastne trošku viac) ovplyvnený optikou neskorších desaťročí.