Díky, grazie, merci přehled
Julien Sandrel
Co byste udělali s mnohamilionovou výhrou? Osmdesátiletá Gina má velmi neobvyklé řešení. Uvědomí si, že mnoha lidem, s nimiž se v životě setkala, byť třeba letmo, vděčí za to, že je tam, kde je. A tak se rozhodne postupně je všechny vyhledat a osobně jim poděkovat. Peníze, které pro ně má, nejsou nakonec až tak důležité. Velké dobrodružství začíná…... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , MetaforaOriginální název:
Merci, Grazie, Thank you, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Díky, grazie, merci. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER) Trochu mi tam neseděla tématika LGBT u dvou starých dam, ale jinak pěkné odpočinkové čtení.
Dvě hlavní vypravěčky, více časových rovin, moudrost a optimismus "dam vyššího věku", rozpolcenost mládí, touha po lásce bez rozdílu věku, genderu či doby, osudová setkání, krutá historie s přesahem do nadějeplné budoucnosti, romantika i tragédie. Zajímavý mix fakt a fabulace. Velmi se mi líbil Ginin nápad vyhledat lidi, kteří významným způsobem zasáhli do jejího života, a věnovat jim část výhry. Čtenáři se tak mohou zamyslet nad tím, za kým by se vydali oni. S miliony či bez nich.
V jednu chvíli se mi děj zdál už hodně imaginativní. Autorovo tvrzení: "... do kaleidoskopu Ginina životního příběhu jsem včelnil mnohé z toho, co zažili moji předkové..." mi však vrátilo víru, že byť fiktivní, příběh není zcela mimo realitu.
Nejsem příznivec mnohasetstránkových bichlí, ale osudy Giny, jejích předků i potomků, by si zasloužily hlubší zpracování. Zejména její "cesta vděčnosti". Proto jen 3 hvězdičky.
Kniha Díky, grazie, merci v seznamech
v Mé knihovně | 64x |
Příběh začíná slibně, bohužel je víc než překombinovaný a tematicky by vystačil na několikadílnou rodinnou ságu. Je plný dnes tzv. žádoucích dramat, ale po dočtení cítím pachuť z autorova kalkulu hrát na city a napsat "roztomiloučký příběh", který bude v kurzu. Najdete zde opravdu všechno, migranty, LGBT, odvržené/ztracené a zase nalezené členy rodiny. Nic proti šťastným koncům a roztomilým knihám, ale čeho je moc, toho je příliš. A jako čtenář nechci být manipulovaný blbec. Jestli ve mně tato kniha něco evokuje, tak manipulaci autorem a urputnou snahu zalíbit se na všech frontách, tudíž narvat do příběhu víc než je zdrávo. Stylisticky nejde o žádný skvost, Emily Henry to podle mne umí s humorem nesrovnatelně lépe (a uvěřitelněji). Tato kniha je takový zhuštěný dort ze všeho, co bylo zrovna po ruce, vhodný max. někam k vodě. Přečtete ji za jedno či dvě letní odpoledne a víckrát si nevzpomenete. Jsou lepší knihy, kterým je třeba dát prostor.