Dítě útesů přehled

Dítě útesů
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337707/bmid_dite-utesu-NAu-337707.jpg 4 136 136

Hluboký hrob série

1. díl >

Nemohu si pomoci a házím zoufalý pohled přes rameno, když vidím cosi následovat člun. Tichý šepot ve vlnách, chladný proud pod hladinou, mnohem rychlejší než já. Nemohu uniknout... Dvanáctiletá Tuva si se svými spolužáky moc nerozumí a tráví hodně času sama. Ale na Haro, kde žije, se cítí jako doma. Má ráda místní malé ostrovy a útesy jako hřbet ruky. Ale letošní podzim je to jiné. Lidé mizí beze stopy v moři, pod hladinou se vlní tmavé stíny a v korunách stromů byly spatřeny nadpřirozené bytosti. Dítě útesů je první část serie thrillerů pro dospívající mládež z pera Camilly a Vivecy Stenových. Nadpřirozené prvky ze severské mytologie se střetávají se starými námořnickými pověrami a legendami. Hlavní hrdinka Tuva má také svůj příběh: jaké to asi je vyrůstat na ostrově v souostroví, když letní sezóna skončí, turisté odjedou a hladinu oceánu pokrývá hustá mlha.... celý text

Literatura světová Thrillery Pro děti a mládež
Vydáno: , Omega

Djupgraven, 2016

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dítě útesů. Přihlašte se a napište ho.

iv.ča
30.10.2024 5 z 5

Mě to neskutečně baví tahle série. Už jsem četla třetí díl. Výborně napsané a čte se to úplně samo.

Butterfly340
02.04.2023 3 z 5

Na tuhle knihu jsem narazila v knihovně. Obálka i anotace mě ihned zaujaly. Fakt, že jde o literaturu pro děti, jsem zjistila až když jsem začala číst. Z nějakého důvodu je totiž u nás v knihovně Dítě útesů řazeno do oddělení pro dospělé :D Nicméně podle komentářů zde naše knihovna evidentně není jediná.

Když už jsem knihu měla doma, tak jsem se rozhodla ji i přečíst.
Nebylo to úplně špatné, četlo se to rychle, ale že by mě to bavilo, to se říct nedá. Vadilo mi střídání nálad hrdinky, nad čím bych však i zvládla přimhouřit oči, protože tak se některé děti vážně chovají. Dále ty názvy všemožných ostrovů byly docela pain. Neorientovala jsem se v tom ani na konci knihy.
Taktéž to rozdělení do dnů nebylo úplně šťastné. Věčně jsem netušila, který den zrovna je. V kombinaci s tím, že jsem nezvládla ani orientaci v prostoru, jak už jsem ostatně psala, to bylo takové... Dezorientované.

Chybělo mi tam trochu víc popisů. A děj ubíhal až moc rychle. Jasný, je to dětská kniha, ale i tak.
Přiznám se, že moc nevím, komu bych to doporučila. Kdyby se mi kniha dostala do ruky, když mi bylo deset, asi bych ji odložila kvůli těm názvům. A když bych ji četla ve dvanácti, tak ji odložím taky, protože by mi přišla nudná :D Nemá to úplně vyhraněnou cílovku. Jsou tam prvky spíše pro menší děti, ale i ty, které svědčí spíše o starší cílovce.

Co bylo super, byly ty fantasy potvory. Přišlo mi to kouzelný a úplně mě to vrátilo do dětství.
Na druhou stranu, to míchání ekologie do děje... Ještě na konci jsou doporučení pro děti, jak by měly přispět k ochraně moře. Některý doporučení jsou fajn. Třídit odpad, snažit se neplýtvat s vodou a jídlem, nebo třeba zasadit strom. To beru. Ale neházet tampóny do záchodu? :D Kolik dětí používá tampóny, proboha? Nebo rada, že mají přemluvit rodiče, aby si koupili elektromobil. Popřípadě má nejoblíbenější - napsat dopisy na ambasády cizích států, aby začaly chránit moře. Protože Švédsko už přece dělá dost, takže ať se začne snažit někdo jinej. A ano, je tam doslovně psáno, že Švédsko dělá pro ochranu přírody dost, ale ostatní státy se vůbec nesnaží. Jmenovitě je tam uvedeno například Německo a Dánsko.
Jako, je fajn, že se Švédové dokáží tak poplácat po ramenou...

Abych to shrnula. Kniha nebyla špatná. Dalo se. Ale dítěti bych ji asi číst nedávala.

Margerite
25.12.2022

Odloženo po asi 30 stranách. Nějak jsem přehlídla, že se jedná o literaturu pro dospívající. Já si sice i ve svém věku 35+ ráda občas přečtu young adult, ale tohle je fakt pro děti ze ZŠ. Ani to nechci hodnotit, navnadilo mě vysoké hodnocení, příště musím číst pořádně anotaci. A obálka neodradila, naopak navnadila, na první pohled to prostě knížka pro děti není :) Navíc i v knihovně ji měli u dospěláckých.

Kniha Dítě útesů v seznamech

Autoři knihy