Divá Bára přehled

Divá Bára
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240396/bmid_diva-bara-240396.jpg 4 568 568

Povídka Boženy Němcové, Divá Bára, zpracovává dodnes aktuální tematiku života „odlišného“ člověka ve společnosti. Bára je milá a veselá dívka, která však nesplňuje typické představy o dívce své doby. Její nebojácnost, samostatnost a nezvyklý zjev, ji činí odlišnou, a proto není vesničany přijata. I zde se ale našli lidé, kteří dokázali mít Báru rádi takovou, jaká je. Její nejmilejší kamarádkou byla Elška. Elška neměla rodiče a vychovával ji strýc farář, se svou sestrou, Elščinou tetou, pannou Pepinkou. Když Elška dorůstala, poslala ji panna Pepinka do Prahy k bohaté tetě, jež churavěla. Elška se v Praze zamilovala do mladého lékaře, který docházel k nemocné tetě. Teta se uzdravila a Elška se vrátila k domů. Doma se setkala s Bárou a té se svěřila se svou láskou k mladému lékaři. Strýci faráři ani panně Pepince se svěřiti neodvažovala. Panna Pepinka ale už zatím vyhledala pro Elšku ženicha. Byl jím obstarožní správce, jenž chodil na faru na návštěvy. Bára měla být nápomocna, aby si Elška vzala pana správce; ale Bára cítila s Elškou a umínila si, ze Elšku zbaví nemilého nápadníka. Vydanie prvé... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Divá Bára. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (87)

Aleshgang
30.09.2024 4 z 5

Tak to mám další klasiku kterou lze přečíst za jeden den. Divou Báru jsem si vybral abych přečetl aspoň jednu knihu od spisovatelky z naší bankovky a taky mě zajímalo to staré písmo paní Němcové, které nám lidem z jednadvacátého století přijde úsměvné (Citát z knihy: Panna Pepinka obyčejně šukala po domě nebo na poli). Ale dříve to tak bylo normální. Co se týče příběhu, je poměrně jednoduchý, nepochopení okolím, přátelství mezi ženami či hledání milenců. Je to krátký příběh, který za tu chvilku stojí. Ještě k tomu starému písmu, tahle délka mi vyhověla, nedokázal bych si představit tímhle písmem celý román, to by mi už lezlo na nervy ale kdo ví. Když už tu Němcovou musíte číst, tak zkuste tuhle krátkou povídku a buď to budete milovat nebo nesnášet. Za mě to vůbec špatné není.

Saturnia
19.09.2024 5 z 5

Krátká, milá povídka poukazující na špatné vlastnosti lidí.
Bára je velmi sympatická mladá dívka, která se bohužel často stává terčem posměchu, kvůli jejímu jedinečnému vzhledu.
Kniha se mi četla trochu hůře, kvůli staršímu jazyku.
K maturitní četbě jedině doporučuji!


dasa6360
10.09.2024 5 z 5

V běžném životě 19. století by to pravděpododobně takhle nedopadlo, právě proto však musela přijít feministka Božena, která si do své tvorby projektovala své vlastní sny a zároveň se nenechala svazovat žádnými předsudky, aby všem poslušným holkám ukázala, že není na škodu být odvážná a samostatná. A že si jednou budou moci vybrat život takový, jaký chtějí, ne takový, jaký jim někdo, ať už rodiče, manžel nebo společnost, určili.

Možná je celá povídka trochu až moc idylická a romanticky zasněná, zvlášť v kontrastu s tehdejší dobou, ale možná právě to dokázalo vyburcovat další čtenářky k tomu, aby si přály zažít něco podobného a šly si neústupně za svým. Určitě i díky tomu jsou dnešní ženy tam, kde jsou.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Jednomu svědčí karafiát, druhému růže, třetímu fiala; každé kvítko najde svého obdivovatele, každé má svoji krásu. - Nesnižuj sebe, nepovyšuj mne, jsme si rovny.


Já se tě naučil i znát, třebas s tebou byl nemluvil...


Kniha Divá Bára v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených940x
ve Čtenářské výzvě133x
v Doporučených22x
v Knihotéce135x
v Chystám se číst52x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech13x