Dívčí školství u nás a jinde přehled
František Drtina
Souhrn dobových myšlenek, otázek a teorií o dívčí výchově, dívčím školství, o ženě jako předmětu vychovatelské péče a o ženě – vychovatelce.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dívčí školství u nás a jinde. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Dívčí školství u nás a jinde v seznamech
1906 | Dívčí školství u nás a jinde |
1927 | Úvod do filosofie I |
1930 | Ideály výchovy |
1948 | Úvod do filosofie 2 |
1920 | Drtinova čítanka |
Starý vodní skaut, národní osvětář, Lindnerův žák a pokračovatel, FD, představuje stručný, ale reprezentativní přehled vývoje dívčího školního vzdělávání. Od úvah, jestli je žena také člověk, po podrobnější výklady školských soustav tu i onde. Poučeného zběhlého oborového čtenáře jiste nepřekvapí, že zatímco v Novém světě tvořily ženy devadesát procent členů učitelskych sborů, časově souběžně, zde, v tradiční části Starého světa, se vedly pomalé debaty o tom, jestli má žena vůbec mentální způsobilost. A tak se stalo, že americké děti chodily do koedukovaných škol, protože to bylo nejekonomičtější, skandinávské, protože to bylo nejefektivnější a konzervativní část Starého světa se přidávala pozvolna a všechno komplikovala dlouhým žvaněním, psycho-filo blábolením, aby tu žhavou NOVINKU nakonec za 40 let taky přijala s mnohými vlastními ALE a PROTOŽE...No nádhera! Učitelky, bděte!