Dívky, které přežily Sibiř přehled
Anna Herbich

Prošly bolševickým peklem. Nezlomilo je. „Dodnes nemůžu pochopit, jak jsem to já, taková malá holčička, mohla všechno přežít. Bez táty, bez mámy." V první polovině 40. let bylo do Sovětského svazu násilně deportováno několik set tisíc Polek. Končily coby „nepřátelé lidu" na nucených pracích, v kolchozech, dolech, ve věznicích. Trpěly v neskutečných podmínkách, byly mučeny. Přesto se některé dokázaly vrátit – často už bez svých rodin. Zde je svědectví deseti z nich.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2023 , CPressOriginální název:
Dziewczyny z Syberii, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dívky, které přežily Sibiř. Přihlašte se a napište ho.

Kniha vypráví o životních příbězích polských dívek, které byly násilím vysídleny do Sovětského svazu, především na území dnešního Kazachstánu. Příběhy jsou zajímavé samy o sobě. Co mi však v knize chybí, je jakýkoliv historický úvod. Kniha v postatě začíná příběhem první dámy a důvody vysídlení nebo jakoukoliv časovou osu se čtenář dozvídá až z příběhů. Nějaká obecná historická rovina by knize určitě pomohla. Doporučuji všem, kteří mají rádi autobiografie a zároveň si chtějí připomenout, jak dobře se mají.

Pohnuté příběhy deseti polských žen poslaných do těch nejodlehlejších končin. Je dobře, že vyprávění jsou úsporná, dokumentaristická. Minulost má sklon časem se zahalit lehkým oparem a rozmazávat ostré linie. Vzpomínky polských žen si však zachovaly autenticitu.
Zrádci krve, Věž a další knižní novinky (22. týden)
28.05.2023
Kniha Dívky, které přežily Sibiř v seznamech
v Mé knihovně | 42x |
Smutné čtení, jen forma vyprávění byla zvláštní - každý příběh působil téměř jako delší novinový článek. Ovšem informace dlouhá léta utajované jsou k nezaplacení.