Dívky, které přežily Sibiř přehled

Dívky, které přežily Sibiř
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514690/bmid_divky-ktere-prezily-sibir-64352ddfeaa30.jpg 4 24 24

Prošly bolševickým peklem. Nezlomilo je. „Dodnes nemůžu pochopit, jak jsem to já, taková malá holčička, mohla všechno přežít. Bez táty, bez mámy." V první polovině 40. let bylo do Sovětského svazu násilně deportováno několik set tisíc Polek. Končily coby „nepřátelé lidu" na nucených pracích, v kolchozech, dolech, ve věznicích. Trpěly v neskutečných podmínkách, byly mučeny. Přesto se některé dokázaly vrátit – často už bez svých rodin. Zde je svědectví deseti z nich.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , CPress

Dziewczyny z Syberii, 2015

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dívky, které přežily Sibiř. Přihlašte se a napište ho.

PlaszCZ
28.12.2023 4 z 5

Kniha vypráví o životních příbězích polských dívek, které byly násilím vysídleny do Sovětského svazu, především na území dnešního Kazachstánu. Příběhy jsou zajímavé samy o sobě. Co mi však v knize chybí, je jakýkoliv historický úvod. Kniha v postatě začíná příběhem první dámy a důvody vysídlení nebo jakoukoliv časovou osu se čtenář dozvídá až z příběhů. Nějaká obecná historická rovina by knize určitě pomohla. Doporučuji všem, kteří mají rádi autobiografie a zároveň si chtějí připomenout, jak dobře se mají.

Friedulka
19.11.2023 4 z 5

Pohnuté příběhy deseti polských žen poslaných do těch nejodlehlejších končin. Je dobře, že vyprávění jsou úsporná, dokumentaristická. Minulost má sklon časem se zahalit lehkým oparem a rozmazávat ostré linie. Vzpomínky polských žen si však zachovaly autenticitu.

ŠtěpánMaria
27.09.2023 5 z 5

Kniha obsahuje silná svědectví některých polských žen o jejich pronásledování Sovětským svazem za II. světové války a zvláště po ní a o jejich utrpení na Sibiře. Je tak dalším potvrzením dalším kamínkem do mozaiky prorockých slov Panny Marie v portugalské Fatimě dne 13. července 1917 o tom, že Rusko „rozšíří své bludy po světě a bude podněcovat války a pronásledování Církve. Dobří lidé budou mučeni, papež bude muset hodně trpět a mnohé národy budou zničeny.“

Zrádci krve, Věž a další knižní novinky (22. týden)

28.05.2023

Kniha Dívky, které přežily Sibiř v seznamech