Dívky tepané ze stříbra přehled
Marie Majerová
Čtyři dívky prožívají své mládí v internátní škole umístěné v starém zámku. Nacházejí lásku, přátelství, uskutečňují své velké sny a pomalu se proměňují v ženy.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dívky tepané ze stříbra. Přihlašte se a napište ho.
Já jsem tu drobnou knížku četla někdy v 70. letech a mě moc bavila, bylo mi tak 13 a ty hrdinky byly starší než já, tak už to pro mě bylo zajímavé, jak randí :) ...... Mamka si ji koupila asi v tom roce 1965 a tu dobu znala, tak jí to asi přišlo normální, jak žily. Dnes je to trochu úsměvné, ale to mi nevadí. Od Majerové jsem četla jako holka i Robinsonku, a tenkrát se nad Majerovou neohrnoval nos. Však ona to byla taky ženská z masa a kostí :) (A koho by zajímalo, jaká byla Majerová nymfomanka, tak ať si přečte knihu Boženy Neumannové Byla jsem ženou slavného muže, to je dobrá drbárna)
Kniha napsaná před více než šedesáti lety, pro dnešní dobu trochu černobílá, ale krásně lidsky a s porozuměním vyprávěná. Objevila jsem pro sebe spisovatelku, kterou mi dokázala škola a doba znechutit. Teprve s odstupem desítek odžitých let jsem pochopila, oč našim předkům šlo a co se nám snažili sdělit, leč marně. A historie se opakuje.....
Kniha Dívky tepané ze stříbra v seznamech
1984 | Robinsonka |
1977 | Havířská balada |
1958 | Panenství |
1951 | Siréna |
1975 | Nespokojený králíček |
Dojemná jednohubka, pravdivá tehdy, a jestli i dnes, kdoví? Holky určité lépe vědí, co by chtěly, resp. co rozhodně ne: být do dvaceti pod čepcem. Ostatně těm z knížky by právě bylo kolem osmdesáti, takže by mohly porovnat a povyprávět. Spisovatelka už ne, ta k nám promlouvá z minulosti, a přiznejme jí, že si označení spisovatelka zaslouží. 47/24