Divoši přehled
Lucie Lomová
Kreslený biografický román vycházející ze skutečných událostí, jak je ve svých zápiscích zachytil mladý cestovatel a botanik Alberto Vojtěch Frič. V zimě roku 1908 přiveze z Paraguaye do Evropy indiána Čerwuiše, jehož kmen sužuje neznámá choroba. Podmanivý příběh o setkání dvou mužů ze zcela rozdílných kultur, jejichž cesty se na krátký čas spojily. Komiksové vyprávění protkané humornými i temnými tóny. Doslov Yvonna Fričová. Lucie Lomová (1964) Absolventka divadelní dramaturgie, od začátku 90. let kreslí komiksy, ilustruje časopisy a knížky, navrhuje obálky. Je autorkou oblíbeného dětského seriálu Anča a Pepík, který deset let vycházel v časopise Čtyřlístek a později vyšel také knižně. V posledních letech se věnuje hlavně komiksu pro dospělé, její album Anna chce skočit získalo v roce 2007 komiksovou cenu Muriel a Zlatou stuhu. Komiks Divoši vychází současně ve Franci.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Divoši. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
!!! POZOR SPOILERY !!!
Ilustrace byly velmi podařené a Lomová mě přesvědčila, že umí. To jsem věděla už dávno, její Anča a Pepík patřili mezi moje top ve Čtyřlístku, ale nyní už s jistotou vím, že umí i pro dospělého čtenáře. Kresba byla detailní, zejména stará Praha mě uchvátila. Bohužel příběh jako takový mě příliš neoslovil, i když vnímám jeho poselství a po dočtení jsem cítila smutek za Čerwuiše, vytrženého z původního prostředí, nakročeného mezi dvěma světy, ale nepatřícího ani do jednoho. A cítila jsem i nostalgii po dobách, kdy ještě na světě byly bělochem nedotčené kouty přírody. Velice zajímavý je závěrečný doslov obsahující Fričův životopis - neměla jsem ponětí, že ve světě téměř není známý, měla jsem za to, že šlo o jednoho z našich významných "etnografů" (v uvozovkách proto, že on by se tak asi nenazval). Zajímavé, že jeho potomci žijí na dvou kontinentech - a potěšující, že se setkali.
Tak trochu mě tento příběh podle skutečnosti chytil za srdce. Ne osud cestovatele Friče, ale osud indiána Čerwuiše. Najdete spoustu knih o tom, co s indiány udělalo, když k nim vtrhla "civilizace". Tady jsem prožívala, co se stane, když do "civilizace" přivezete indiána. Některé úseky komiksu jsou zábavné, některé smutné... Moc se mi to líbilo. Doporučuji.
Ocenění knihy (2)
2011 -
Cena Muriel
(Nejlepší původní scénář)
2011 -
Cena Muriel
(Nejlepší původní český komiks)
Kniha Divoši v seznamech
2004 | Anča a Pepík |
2011 | Divoši |
2014 | Na odstřel |
2007 | Anna chce skočit |
2016 | Anča a Pepík 1 - komiks |
S velkou chutí jsem si prohlédla a přečetla příběh Alberta Friče s mladým Indiánem, kterého chtěl v Evropě uzdravit. Toto vyprávění jsem již znala a vždy jsem si představovala, jaká to musela být bomba ve starém mocnářství, když se na začátku dvacátého století objevil v ulicích Prahy domorodý Indián. Kresba paní Lomové je úžasná, její komiksy jsem se snažila vždy v knihovně přečíst dříve než mládežníci.