Do smrti daleko přehled
Michal Březina
Billy Cowen, veterán kosmické války Británie s Čínou, dostal za službu velkorysý dar – detektivní licenci. Myslel si, že je to terno. Opravdu si to myslel… Jak se odhodlaný muž stane závislým na stavengeru, hořkém likéru s příchutí dešťové vody? Kdo mu nechává tajuplné, gramaticky vytříbené vzkazy? Jak to bylo tenkrát se sklepem paní Rennebu? A co se stalo na závodech genokrav? Odpověď je někde tam uvnitř.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Do smrti daleko. Přihlašte se a napište ho.
Sbírka pěti kratších sci-fi povídek a novel od českého autora vás překvapí prostředím anglického Doveru. Příběhy mají často detektivní zápletku, protože hlavním hrdinou je soukromé očko Billy Cowen. Jedna z povídek dokonce zavání duchařinou. Četba byla příjemným zpestřením. Doporučit ji mohu zejména milovníkům sci-fi.
Čteno tedy pouze jen ušima, ale nesmírně kulervoucí audiozážitek. Až dám všechny goldedogský knihy, asi si tohle i přečtu.
Knižní novinky (45. týden)
07.11.2021
„Život je krátkej, ale neštěstí ho prodlužuje. (Neklidná duše)“
„Jsem detektiv, ne? Mám licenci. Mně může každej policajt políbit prdel. (Neklidná duše)“
„Razil teorii, že by se knihovnám zvýšila návštěvnost, kdyby se tam dalo chlastat. (Neklidná duše)“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Do smrti daleko v seznamech
v Mé knihovně | 20x |
2023 | Není nebe nad Mexikem |
„Razil teorii,
že by se knihovnám
zvýšila návštěvnost,
kdyby se tam dalo chlastat.“
(Neklidná duše)
První věc, která se mi na příbězích moc nelíbila je, že jsou seřazené pozpátku. Od první povídky až po tu pátou se celou dobu vracíme zpět. Tento styl se mi zdá dosti smutný. Být to chronologicky, asi by se mi to zdálo lepší. Jinak příběhy jsou dost jednoduché, předvídatelné a tak trochu obsahují Švejkovský humor, který mě osobně zas tak moc nesedí. Jediný moment u kterého jsem se zasmál je ukončení povídky třetí s názvem „Zavařenina.“
Citát: Vyřešíte záhadu mizejících kompotů v mém sklepě, nebo ne? (Zavařenina)
Další věc, která mě vlastně doslova rozesmála je předpona IZO, používaná ve všech příbězích. Vlastně ani netuším, co znamenala. Všechny věci, které známe totiž začínali touto izo předponou. Tak že jsme tu měli izozapalovače, izotelefony, izokomunikátory, izofotoaparáty, kapesní izocompy a kdoví jaké ještě izověci. Moc důvtipu jsem v tom nenašel. Názory na další příběhy najdete v sekci „části díla“ u této knihy.
Citát: Poslyšte, říkám to nerad, ale dostal jsem dobrej nápad. (Bratři a lovci)