Dobrá mysl přehled
Helena Šmahelová
Hlavní hrdinka Dora prožívá svá dobrodružství na zámku Dobrá mysl, ve kterém její tatínek opravuje staré malby. Zámek je ponurý, skoro strašidelný, také pan kastelán nebudí v Doře důvěru. Daleko víc dívku láká okolní svět a noví kamarádi.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrá mysl. Přihlašte se a napište ho.
Četla jsem v dětství, ale nic jsem si z knihy nepamatovala. Teď jsme četly s 10letou dcerou a už se nedivím, že mi v paměti nic neuvízlo. Kniha neurazí, ale ani nenadchne, přijde mi taková průměrně šedivá - přesně jako byla doba, ve které se příběh odehrává.
Knížku jsem si koupila ve čtvrté třídě, dodnes si vzpomínám, že kartonovany výtisk stal třináct korun, což je neuvěřitelné. A také šlo o první a jakési osudové setkání s tvorbou paní Smahelove - v následujících letech jsem její knihy hltala.
Restaurátor Jasný a jeho dcera Dora přijíždějí na čas na státní zámek Dobrá mysl, kde Dorina otce čeká restaurování zámeckých maleb. Zpočátku Dora neni spokojená - stýská se ji po Praze a kamaradkach, navíc nemá příjemný pocit ze zámeckého kastelána. Postupně si však najde přátelé Danu a jejího bratra Karla, ale zejména Martina, syna paní ucitelky. S paní učitelkou se postupně sbližuje i Dorin otec. Dora zjišťuje, že i pan kastelán je obyčejný a srdečný člověk a nakonec se ji ani nechce vrátit se do Prahy........
Kniha Dobrá mysl v seznamech
pro dívky restaurování, restaurátorství dětská dobrodružství hrady a zámky dívčí romány
1959 | Velké trápení |
1984 | Stíny mých otců |
1979 | Žena roku 1900 |
1964 | Dobrá mysl |
1985 | Stopy mých otců |
Knihu jsem četla kdysi jako dítě a teď se k ní vrátila kvůli Čtenářské výzvě. Na začátku mi vadila ulitba režimu, že spisovatelka napsala větu proti aristokracii, i když fakticky v knize žádná nebyla. Jinak to byl takový obyčejný neslanny nemastný příběh o dětech z vesnice, kam přijede Dora s tatínkem z Prahy kvuli práci a na konci se z dvou neuplnych rodin stane jedna kompletní.