Dobrodinec přehled
Ján Beňo
Túto knihu inšpirovala skutočnosť, nie je však jej cieľom, aby spodobovala konkrétne udalosti a konkrétnych ľudí a zhoda týchto s literárnym dejom a literárnymi postavami môže byť naozaj iba náhodná.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrodinec. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Dobrodinec v seznamech
1988 | Lampa s růžovým stínidlem |
1973 | Ondrej Ondrejko a Zeleň kráľ |
1978 | So synom |
1988 | Dobrodinec |
1975 | Alej lásky |
Pri charakteristike tohto zákusku upečeného podľa Kafkovho receptu bude asi najlepšie citovať priamo z knihy : „ rukopis je čudný, určený na to, aby človeka motal a plietol, slušne - zle, horšie - lepšie. Rozhodne sa naň treba poriadne sústrediť " . Napriek čisto intelektuálnej forme je napísaný elegantne ľahko. Samotná téma dobrodinca (rozumej tlačenky v systéme) narába s podobnou myšlienkou a odkazom ako film Prípad Barnabáš Kos (1964). Mňa, ale viac zaujala druhá psychologická rovina príbehu. Práve v nej sa autor inšpiroval Kafkom a podarilo sa mu to na výbornú. Pod vplyvom obáv o budúcnosť sa bolesti hlavy vyvolávajúce predstavy kopia jedna na druhú v labyrinte absurdna, tajomna a psychopatického zveličovania, aby ich nakoniec realita jedným razom roztrhala na franforce ako zlý sen. Dokonalá haluz )