Dobrodružství Huckleberryho Finna (1986) | Databáze knih

Dobrodružství Huckleberryho Finna přehled

Dobrodružství Huckleberryho Finna
https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76239/bmid_dobrodruzstvi-huckleberryho-finna-fTE-76239.jpg 4 757 757

Příběhy dětí malého amerického města u Mississippi z 30. let 19. století, ve kterých autor umělecky ztvárnil své vzpomínky na dětství. Pro starší děti.

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (CZ)

Adventures of Huckleberry Finn, 1884

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrodružství Huckleberryho Finna. Přihlašte se a napište ho.

1Klárka1
21.02.2025 5 z 5

Rada by som sa podelila o svoje dojmy z knihy „Dobrodružství Huckleberryho Finna“ od Marka Twaina. Je to v poradí druhá kniha, ktorú som prečítala od tohoto autora. Musím priznať, že ma prekvapilo, ako sa táto kniha líši od prvého dielu. Zatiaľ čo som očakávala ľahšie a hravé dobrodružstvá, stretla som sa s temnejšími témami, ktoré mi ponúkli celkom nový pohľad na hlboké otázky spoločnosti, v ktorej Mark Twain vyrastal a neskôr preniesol do kníh.

Osobne mi prišlo, že kniha je skôr určená pre dospelých, než pre desaťročné deti. Ale je to len môj názor. Zmienky o otroctve, predávaní černochov, krvné pomsty, lynčovanie a zabíjanie sú veľmi intenzívne ale nútilo ma to zamyslieť sa nad morálnymi otázkami, ktorými sa Twain snažil kritizovať spoločnosť svojej doby.

Čo sa týka dejovej línie, mám pocit, že kniha by mohla byť kratšia. Niektoré časti mi prišli rozťahané a občas som sa strácala v množstve krátkych "epizód", ktoré sa zdali byť len vedľajšími odbočkami. Pre mňa by bol príbeh ešte pútavejší, keby bol viac dynamickejší a kratší.

Celkovo hodnotím „Dobrodružství Huckleberryho Finna“ ako prínosné dielo, ktoré ponúka hlboké zamyslenie nad vážnymi témami danej doby. No, musím poznamenať, že "Dobrodružství Toma Sawyera" sa mi páčilo viac.

Cestovatelka136
01.02.2025 3.5 z 5

Dobrodružství chudého chlapce Hucka a jeho přítele, černocha Jima na útěku, při plavbě na voru po řece Mississippi jsou chvílemi dosti neuvěřitelná a svědčí o autorově schopnosti kupit další a další fantazie. Četba pro děti od deseti let .. možná je dnes překvapí pasáže o krevní mstě a lynčování na americkém jihu a vlastnění černochů, kteří mohli být ještě v 19. st. prodáváni.

_Knihomolka_
27.03.2024 4 z 5

Když přijde řeč na Toma Sawyera a Huckleberryho Finna, dokonalou rošťáckou dvojici, okamžitě se mi vybaví dětství a nesčetně krásných a hřejivých vzpomínek. Byť jsem si nyní při čtení více všímala rasistických poznámek, uvítala jsem také příležitost "vrátit v čase", zavzpomínat, odpočinout si a náramně se pobavit :).

Kdokoliv by se pokoušel hledat v tomto vyprávění důvod, proč bylo sepsáno, bude stíhán. Kdokoliv by se pokoušel hledat v něm mravní poučení, bude vypovězen. Kdokoliv by v něm hledal zápletku, bude zastřelen.

Kniha Dobrodružství Huckleberryho Finna v seznamech

v Přečtených1 289x