Tarzan přehled

Tarzan
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/214165/bmid_tarzan-214165.jpg 4 285 285

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tarzan. Přihlašte se a napište ho.

Nemo78
02.01.2025 5 z 5

Dobrodružná kniha se záměrem pobavit, nejde o literaturu faktu, takže hanět ji za to, že je mimo realitu? O to zde fakt nejde.
Hlavní hrdina prezentuje dobré lidské vlastnosti, hájí právo, Za mně prostě super knížka tohoto žánru.

trudoš
22.02.2024 4 z 5

Od prvního vydání uteklo sto dvanáct let, a přesto Tarzan z rodu Opů strčí do kapsy leckterou současnou konkurenci na poli dobrodružného románu. Samozřejmě by asi Edgar Rice Burroughs dnes měl problém s gender normou a rasovou korektností, protože jeho představa ideálního člověka je založená na mužském rodu, britském občanství a šlechtickém rodokmenu. Ovšem bez jakýchkoliv zbytečných řečí předkládá na necelých dvou stech stranách fascinující příběh hrdiny, vyrůstajícího v džungli, který hravě přebírá její pravidla přežití a nakonec je i úspěšně aplikuje v takzvané civilizaci. Archaická stylistika pak dodává vyprávění nenapodobitelný šmrnc, díky kterému s úsměvem přehlédnete dobové názory či praktiky. Zároveň lze příběhu jen závidět živost, s jakou se dere kupředu, nekompromisně řešíc problémy okamžitě, bez nějakých tanečků a psychologických kudrlinek. Přitom zápletka je skromná, třebaže plná boje s šelmami všeho druhu, ty lidské nevyjímaje. Krystalická esence romantiky a dobrodružství.

bertrand
21.11.2023

Tak nám zabili Tarzana,paní Müllerová!
Ano, vydání celé série od Paseky zasadilo bílému opičákovi poslední ránu. Kdo kdy četl pod lavicí tomu je jasné , že dobrodružnou knížku z poloviny dělají ilustrace. Zdeněk Burian, Jiří Wowk! To jsou jména, a jejich obrazy mi zůstávají v hlavě desetiletí. Ne tak zdejší, zřejmě umělecké podivnosti. Tarzan je legenda, toto vydání (1991 Paseka) nehodnotím, abych nečastoval oblíbené nakladatelství odpadem právem tomuto paskvilu náležejícím.

Kniha Tarzan v seznamech