Umění v krvi přehled
Bonnie MacBird
Dobrodružství Sherlocka Holmese série
1. díl
Londýn, chladný prosinec roku 1888. Sherlocku Holmesovi je 34 let a po katastrofálním vyšetřování případu Jacka Rozparovače se opět uchýlil ke kokainu. Watson nedokáže svého přítele ani utěšit, ani ho vytrhnout z letargie – když tu přijde z Paříže podivně zašifrovaný dopis. Mademoiselle La Victoire, krásná francouzská kabaretní hvězda, píše, že se pohřešuje její nemanželský syn, jehož otcem je anglický šlechtic, a ji samotnou na ulicích Montmartru kdosi napadl. Poté co Holmes s Watsonem po boku vyrazí do Paříže, zjistí, že únos dítěte je pouze špičkou ledovce v mnohem spletitější aféře: v Marseilles byla uloupena nesmírně vzácná antická socha a v továrně na hedvábí v Lancashiru bylo zavražděno několik dětí. Stopy ve všech třech případech vedou k jedinému, nedotknutelnému člověku. Zotaví se Holmes včas, aby nalezl ztraceného chlapce a zarazil další vraždění? Pokud se mu to má podařit, musí se udržet o krok před nebezpečným francouzským soupeřem a vyhnout se intrikám svého bratra Mycrofta.... celý text
Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2017 , Mladá frontaOriginální název:
Art in the Blood, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Umění v krvi. Přihlašte se a napište ho.
Závěrečný twist sice překvapivý, ale jinak zklamání. Když knihu na obálce doporučuje takový uznávaný holmesolog jako Otto Penzler, je to ta nejlepší vizitka a čtenář má pak určitá očekávání. Ta bohužel nebyla naplněna. Základním problémem autorů drtivé většiny sherlockovských pastišů je obecně nedostatečná věrnost kánonu, a to z hlediska zápletky, zažitých vztahů mezi Holmesem a Watsonem a vypravěčského stylu. Vyloženým zlozvykem je pak ahistorismus (křečovité modernizační úpravy hodnotového žebříčku a světonázoru našich hrdinů) a čistě exhibiční zakomponování skutečných Holmesových současníků do příběhu (zde Toulouse-Lautrec). Vůbec by mi nevadilo, pokud by na výše uvedené autoři rezignovali vědomě a místo toho nabídli něco osobitého, nějaký vlastní přínos, svojský otisk, cokoliv. Ani ti reální současníci nejsou na škodu, pokud v ději mají nějaký smysl. Ale nic z toho se zpravidla neděje a dílko Bonnie MacBird není výjimkou, ačkoliv rozhodně nepatří k těm nejhorším příkladům a místy jsem se docela bavil. Pokud však v češtině vyjdou i další díly její holmesovské série, já už po nich určitě nesáhnu.
Kniha Umění v krvi v seznamech
Když jsem byla začátkem roku nemocná, neměla jsem vůbec na nic náladu, natož zkoumat nějaké knižní novinky, proto jsem sáhla po osvědčené klasice. Není žádným tajemstvím, že miluju Sherlocka Holmese ve všech možných podobách a když jsem před lety našla tento kousek v @levneknihy, nebylo o čem přemýšlet.
Jako fanynka díla Arthura Conana Doyla jsem byla trochu skeptická, ale nakonec mě čekalo opravdu milé překvapení.
Se Sherlockem se vracíme do roku 1888, detektivovi je 34 a opět propadá své závislosti.
Holmese z jeho opiového šílenství ale vytrhne zašifrovaný dopis z Paříže. Nemanželský syn krásné kabaretní hvězdy, Mademoiselle La Victoire, se pohřešuje a ji samotnou někdo napadl.
Sherlock a John proto odjíždí do Paříže a odhalují, že tohle byla jen špička ledovce - v Marseilles byla uloupena nesmírně vzácná antická socha a v továrně na hedvábí v Lancashiru bylo zavražděno několik dětí. Stopy ve všech třech případech vedou k jedinému, nedotknutelnému člověku.
Kniha byla krátká, velmi čtivá, jen jsem pro Sherlocka zvyklá na prostředí Londýna či anglického venkova, proto jsem si na Paříž moc nezvykla. Moc se mi také líbí grafická úprava, v které kniha u nás vyšla.
Ihned jsem si pořídila další díly, které bohužel v češtině nevyšly, ale věřím, že si je užiju úplně stejně.
Jestliže jste fanoušci seriálového Sherlocka s nepřekonatelným Benedictem Cumberbatchem, pak utíkejte a kupujte, protože tohle je přesně ten Holmes, na kterého jsme od BBC zvyklí.