Dobrý den, vážení vynálezci přehled
Vítězslav Houška , František Škoda
Ilustrované příběhy velkých objevů a vynálezů - od ohně ke kosmickým raketám.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrý den, vážení vynálezci. Přihlašte se a napište ho.
V roce 1988 vydala Panorama moc hezkou knížku v sešitovém vydání, kde bez jakýchkoli ideologických pitomostí autoři Vítězslav Houška a František Škoda seznamují větší děti (ba i dospělé) se spoustou vynálezů. Začínají pravěkem a ohněm z blesků, pokračují vynálezem hrnců, zabývají se zemědělskými nástroji a stroji (samozřejmě včetně "veverčete", tedy ruchadla bratranců Veverkových), jsou tam všeliké dopravní i jiné stavby, i to, jak si člověk podmanil přírodní síly - vodu, vítr, vzduch...V knížce je toho spousta, všechny informace jsou přehledně uspořádány, text je doprovázen realistickými a hezkými ilustracemi. Na konci nechybí ani rejstřík.
Nejvíce jsem se pobavila poslední kapitolou nazvanou Omyly. Je v ní pár slepých uliček, v nichž se vynálezci neuvěřitelných pitomostí dokonale ztratili: nekývající se loď Castilia z roku 1872, která se kývala více než obyčejná plavidla, Bischoffův pruský pouštní koráb, vysazený v roce 1912 na Saharu, který se během 1. světové války rozpadl v pouštních dunách, nebo Bazinův parník s plováky, který se koncem 19. století nikam nedoploužil.
Pobavila jsem se a knížku předala vnukům. Pokud ji ještě někde najdete, doporučuji ji alespoň k prolistování.
Kniha Dobrý den, vážení vynálezci v seznamech
Krásné ilustrace a stručné popisy i pro mladší děti. Vše vystihl ddkk níže, já se jen připojím s postřehem z kapitoly Omyly: "Některé z drobných nesmyslů, hodících se leda do cirkusové manéže pro pobavení diváků, máme na obrázcích - jednokolku či sedmimílové boty na benzínový motůrek." (Na obrázku muž s něčím jako samochodnými kolečkovými bruslemi. Vedle muž, který má na každé noze menší kolo.) Podívejme se do ulic Brna - i z omylů se ve správný čas může stát stroj sloužící lidem...