Dobrý voják Švejk před válkou a jiné podivné historky přehled

Dobrý voják Švejk před válkou a jiné podivné historky
https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82984/dobry-vojak-svejk-pred-valkou-a-jine-podivne-historky-82984.jpg 4 80 80

Osudy dobrého vojáka Švejka zná asi každý. Málokdo ale ví, co dělal Josef Švejk před válkou. Pět povídek o podivných a zajímavých příhodách poctivého vojína je rozšířeno o dvaadvacet dalších, neméně humorných příběhů s rozličnými náměty. I ty dokazují, že byl Jaroslav Hašek bystrý a vtipný pozorovatel okolí a opravdový mistr pera... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrý voják Švejk před válkou a jiné podivné historky. Přihlašte se a napište ho.

Adele.
28.07.2024 3 z 5

(SPOILER) Tato kniha mě nijak zvlášť neoslovila. Postrádalo to pro mě napětí, výrazný děj se zajímavou zápletkou nebo prostě něco, co by mě motivovalo číst dál. Na druhou stranu musím říct, že některé pasáže byly opravdu vtipné a satirické komentáře Švejka mě dokázaly pobavit. Připadalo mi ale, že v průběhu děje ztrácely svou originalitu a všechny motivy i historky se moc opakovaly, takže jsem se musela nutit knihu dočíst. Postava Švejka jako taková mi ale byla povětšinu knihy sympatická a věřím, že si najde své oblíbence, kteří v knihách úplně nevyžadují rafinovaný děj a s chutí si přečtou všechny čtyři díly.

stoun25
05.11.2019 5 z 5

Krásné. Hašek byl úžasný.

eraserhead
07.08.2017 3 z 5

Haškova souborná povídková tvorba rozdělená do tří tématických bloků - antimilitarismus, rakouský militarismus a policejní aparát. Z toho všeho si Hašek dělá srandu, tohle všechno kritizuje a tohle všechno podává ve svém někdy až nezvykle dojemném a milém stylu. Název knihy je trošku zavádějící (byť vychází z knihy vydané jetě za Haškova života), protože povídek o Švejkovi je zde jen pár. Na rozdíl od ostatních svazků Haškova souborného díla mi povídky v tomto připadly poměrně literárně vypracované a popisné, ne tak přímočaré, jako by si v nich Hašek opravdu hrál s tím, co píše. Negativem může být opakování point a zápletek, tomu se ale u podobně souborného vydání vyhnout nedá. Naopak to ukazuje, jak Hašek tvořil. Velmi zajímavá je ediční poznámka, plná informací.

Kniha Dobrý voják Švejk před válkou a jiné podivné historky v seznamech