Dokonalá svoboda přehled
Maria Calasanz Ziesche
Heřman z Althausenu, mnich z opatství Reichenau žil v letech 1013-1054. Pozdější pokolení mu dala jméno "Contractus" (skrčený), ale také byl nazýván "divem svého století". Sám o sobě však mluví jako o "posledním z Kristových chudých" a označuje se také v ryzí švábské latině jako "náš přítelíček, milý heřmánek". A on je tím vším. Je skrčený, ochrnutý, neduživý člověk, bezmocný mrzák. Ale je také zároveň divem svého století. Osvědčil se jako velký teolog, astronom, matematik, přírodovědec, hudebník a historik.... celý text
Duchovní literatura Náboženství Biografie a memoáry
Vydáno: 1991 , PortálOriginální název:
Letzte Freiheit, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dokonalá svoboda. Přihlašte se a napište ho.
Napsáno je to dobře. Na můj vkus snad až příliš plačtivé a z prostředí, které je většině z nás neznámé, odtažité. I přesto, že se jedná o hluboce komorní příběh, vlastně se člověk nenudí, je-li naladěn na podobnou strunu. Mariánství v této knize je pro mne nepříjemnou zátěží, kdy spíše vnímám lítost, že si část křesťanstva z Marie vyrobila prostředníka Prostředníka mezi Bohem a lidmi.
Po přečtení se automaticky stala mojí nejoblíbenější knihou. O pokoře, lásce k Bohu a životu... nádherný a inspirativní příběh!
„Směřuji k Bohu a Bůh je láska.“
Kniha Dokonalá svoboda v seznamech
křesťanství umělci vědci kláštery, opatství utrpení řeholní, klášterní život dětská mozková obrna, DMO benediktini
2011 | Dokonalá svoboda |
2013 | Prázdné ruce |
2000 | Návrat |
2001 | A vody plynou (Vyprávění o opatu Reginovi z Prümu) |
2004 | Přišel z hor |
"Směřuji k Bohu a Bůh je láska."
Co dodat. Heřmana, v celé síle jeho utrpení, v jeho genialitě a zároveň i v hluboké pokoře a poslušnosti Bohu i představeným, nelze prostě nemilovat. Jeho příběh a zároveň i celý jeho život je prostě nádherný. Kniha je napsaná poměrně jednoduchým jazykem a přesto je v ní hloubka.
"Ale v duši je jeden prostor nejvnitřnější milosti, v němž nám Bůh odpovídá, když necháváme jeho vůli na sobě pracovat. Kdo ještě k tomu chce být chlebem v jeho rukou, ten pocítí, jak Pán ten chléb láme; ale i při tom lámání zakusí, že Bůh ho neničí, ale čím dál tím víc ho přijímá do své lásky."