Doktorka z domu Trubačů přehled
Ilona Borská

Beletristicky zpracovaný životní příběh doktorky V. Kálalové-Di Lottiové, která ve 20. letech minulého století založila v Bagdádu československou nemocnici. Obsahuje čb. fotografickou přílohu.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doktorka z domu Trubačů. Přihlašte se a napište ho.

Neskutečná žena, neskutečný osud, neskutečné činy... samotná kniha, její zpracování, je však k uzoufání :( tolik příhod, příběhů z cest a autorka se o většině jen tak letmo zmíní... jako by nestály za řeč...

Velmi silná žena a osobnost to byla ta paní Kálalová, klobouk dolů! Taková houževnatost, pracovitost a inteligence (ovládala plynně! tolik řečí) a tak těžký osud (více psát nebudu, abych nespoilerovala). Ke konci vyprávění mi jí bylo líto, zasloužila si něco "lepšího", ale člověk míní, život mění... Každopádně děkuji kolegyni za doporučení na tuto knihu, opět jsem si rozšířila obzory ohledně českých úspěšných osobností z naší historie. Románové zpracování se čte velmi dobře, rozhodně doporučuji.
Láska naslepo, Bez krve, a další knižní novinky (13. týden)
27.03.2022
„Jen ti jsou opravdu lidmi, kdo rozbíjejí řetězy spoutávající lidský rozum.“
Kniha Doktorka z domu Trubačů v seznamech
v Přečtených | 1 510x |
v Mé knihovně | 409x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Orient životopisné, biografické romány Irák nemocnice, špitály emancipace lékařky Bagdád Bernartice české rományAutorovy další knížky
2006 | ![]() |
2006 | ![]() |
1987 | ![]() |
2000 | ![]() |
1978 | ![]() |
Dávám maximální hodnocení, protože to jinak nejde. Samozřejmě, že i z důvodu obdivuhodné osobnosti paní doktorky, ale hlavně i kvůli autorce. Jen jí se podařilo poskládat neskutečně pestrou mozaiku na základě krátkého (pouze několikahodinového - to nelze vyprávět celý život) rozhovoru s paní Kálalovou-DiLotti v podstatě na smrtelné posteli. Kolik potom musela kontaktovat lidí, aby jí doplnili bílá místa v popisovaném životě je neskutečné, ale výsledné dílo, i když je vystavěno jen ze vzpomínek známých paní doktorky a dopisů, popisuje neuvěřitelný život. Nebudu plýtvat písmeny na to, jak moc obdivuhodná byla.
Počet přečtení a vysoké hodnocení knihy mluví za to, jakou autorka udělala skvělou práci a dala nám tak možnost obdivovat osobnost paní DiLotti a inspirovat se v ní.
Ano, místy se kniha čte hůř, pomaleji, příliš mnoho faktů zhuštěných najednou. To ale nijak nesnižuje celkový zážitek.
Doporučuji! I přesto, že je to hodně smutné, je to must-read!