Domácí lékař - moderní zdravovědný rádce přehled
Karel Brachfeld , Jarmila Krivaničová , kolektiv autorů
4., přeprac. a rozš. vyd.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Domácí lékař - moderní zdravovědný rádce. Přihlašte se a napište ho.
Domácí lékař byl v 80.letech důležitou součástí naší domácnosti. Kdykoliv jsme s bratrem ochořeli, naše maminka vytáhla knihu z prestižního místa v knihovně a určovala diagnózu podle popisovaných příznaků. Jednou mě dokonce dovlekla do ordinace ORL, kde mi vypláchli obličejové dutiny. Nález byl negativní, díky Domácímu lékaři jsem byl totiž zcela zdráv.
taky máte všechny příznaky?
víte, jak vést překotný porod ve vlaku?
samozřejmě dnes kniha velmi zastaralá a plná (úsměvných) bludů, současným hypochondrům poskytuje nesrovnatelně širší vyžití internet
ALE: v době vydání u mne zafungovala jako nečekaný nástroj výchovy a prevence! (jasně že jsem v ní v nepřítomnosti dospělých tajně hledal obrázky a informace o "rozmnožování"): jsou v ní totiž fotografie projevů různých chorob (byť malé a ve špatném rozlišení) a tady jsem poprvé ve svém životě (a snad taky naposled) uviděl syfilitický vřed na žaludu - ten obrázek mne pronásledoval celé dospívání!
Kniha Domácí lékař - moderní zdravovědný rádce v seznamech
Dnes už pomalu historický unikát, ale v době, kdy si člověk nemohl všechny příznaky všelijakých chorob najít na internetu (jen aby zjistil, že má všechny možné moribundy), byla docela užitečná a nechyběla v mnoha domácích knihovnách, já si ji dnes nechávám spíš pro zajímavost, taky se mně vždycky líbila její obálka. Jako čtrnáctiletou puberťačku mě samozřejmě nejvíc zajímaly ilustrace k rozmnožovací soustavě, dnes by to byl spíš vbočený palec... :-D