Don Kichot ze Sodomy přehled

Don Kichot ze Sodomy
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345525/bmid_don-kichot-ze-sodomy-DRD-345525.jpg 4 6 6

Co dělal Lot poté, co byl jako jediný spravedlivý ušetřen při zkáze Sodomy, se v Bibli nedočteme - kromě zmínky, že nevědomky zplodil syny s vlastními dcerami. V tomto románu se mimo to vydává na cestu za člověkem natolik moudrým, aby zodpověděl otázky, jichž má Lot po nesmiřitelné zkáze svého města plnou hlavu: Kde se v člověku bere dobro a zlo a do jaké míry za to člověk může? Jaké jsou boží záměry s lidským pokolením a jaká je jeho spravedlnost, když zdánlivě nepochopitelně trestá i odpouští? Lotova cesta probíhá v jakémsi nepravidelně zrychleném čase, a tak mudrce, za nímž míří (např. svatý Jan nebo Tomáš Akvinský) obvykle o nějaké to století mine. Provázejí ho v různých podobách anděl a ďábel, kteří si navzájem nezadají v poťouchlosti, s níž nechávají Lota bloudit a zabraňují, aby se "spravedlivý" míchal do lidských záležitostí, ba aby se vůbec něco dozvěděl. Román místy připomíná laskavý humor apokryfů Karla Čapka, krom toho je ale filozofickou alegorií na téma hledání spravedlnosti, Boha, dobra a zla.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Don Kichot ze Sodomy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Maraiser
01.09.2023 4 z 5

Co k tomu napsat? Kniha je určitě vhodnější pro někoho, komu víra a duchovno není cizí. Ten si z knihy určitě odnese více nežli já, který to četl prostě jako příběh. Ale není to zlý, je to zajímavý.

kiuru
29.01.2019 5 z 5

Lot byl zachráněn před zničením Sodomy a Gomory, ale pochybuje, zda Bůh rozhodl správně. Proč jej, spravedlivého, nechal Bůh naživu a ostatní museli zemřít? Stvořil Bůh lidi jen jako prototypy? Zkoušel vytvořit ty "správné" lidi a sodomští a gomorští se mu nepovedli?
Kniha plná filosofických otázek.
Lot putuje zeměmi a staletími, hledá moudré muže, aby mu zodpověděli na otázku, co je to člověk...
Průvodci na jeho cestě jsou mu anděl a ďábel. Anděl představuje pořádek, stereotyp, má zájem o člověka/jedince. Ďábel představuje pochybnosti, život, změnu, má zájem o společnost jako takovou.
Hodně zajímavá kniha.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Don Kichot ze Sodomy v seznamech

v Přečtených6x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit1x