Don Pablo, don Pedro a Věra Lukášová přehled
Božena Benešová
Obsahuje: Nesplacený dluh -- Kamarádi -- Don Pablo, don Pedro a Věra Lukášová
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Don Pablo, don Pedro a Věra Lukášová. Přihlašte se a napište ho.
Tuto novelu jsem četla už dávno v rámci povinné školní četby. Moc mě tehdy nebavila. Jiné knížky v rámci povinné školní četby jsem četla mnohem raději.
Když jsme to četli na základce, pamatuji si, jak mi lezly na nervy ty balónky. Jakmile jsem si to přečetla jako hodně dlouho dospělá, byla jsem unešená tou úsporností stylu a parádním zachycením vývojového období!
Cizí holka, Kruté povídky a dalších 1 968 eknih zdarma
06.02.2023
Kniha Don Pablo, don Pedro a Věra Lukášová v seznamech
1979 | Don Pablo, don Pedro a Věra Lukášová |
1926 | Úder |
1916 | Myšky |
1977 | Tragická duha |
1957 | Člověk |
Vždycky jsem si myslel, že je to knížka pro děti – z toho je vidět, jak se nevyplatí nedávat ve škole pozor.
Byl jsem dost překvapen, že novelka byla napsána už v roce 1936 (paní Benešová ji dokončila těsně před smrtí), a už vůbec jsem netušil, že je to „příběh o pedofilovi“, tedy že pojednává o tématu – chtělo by se napsat – zcela moderním. Dal jsem zasloužených 80%, protože knížka je to velmi zvláštní, velmi poetická – a velmi nepředvídatelná.
Jinak příběh byl dvakrát zfilmován (v roce 1939 a 1966).
Zajímavé je, že v hlavních rolích (v té verzi z šedesátých let) vystupují už prakticky dospělí herci Klára Jerneková a Jaromír Hanzlík, což je zajímavý posun oproti novele, kde hlavní hrdince je pouze „jedenáct roků a dva měsíce“.