Dopisy mladému básníkovi přehled
Rainer Maria Rilke

Kniha obsahuje dopisy R. M. Rilkeho, které psal mladému básníkovi F. X. Kappusovi a ve kterých se zamýšlí nad základy umění, otázkami existence a životními názory k těmto tématům.
Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: 2007 ,Originální název:
Briefe an einen jungen Dichter
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dopisy mladému básníkovi. Přihlašte se a napište ho.

Rilkeho dopisy urcite priblizuji jeho osobnost: citlivy, neduzivy, verici, milujici prirodu a meloncholii. Pro mne to vsak bylo ponekud situacni cteni. Nekdy mi to sedlo dokonale, jindy jsem cetla odstavec dvakrat, protoze jsem na jeho konci ani nevedela, co se v nem psalo. Pripada mi to takove idealni cteni na horke ospale dny, kdy se clovek vali na dece v parku. Neni to odborne dopisovani o literature ani osobni dopisy. Kappus spise pokazde vylil sve osamnele citlive srdce Rilkemu a Rilke mu poslal psychologickou interpretaci danych pocitu. No, hezky konicek to meli.
Kniha Dopisy mladému básníkovi v seznamech
v Mé knihovně | 4x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
1967 | ![]() |
2007 | ![]() |
1999 | ![]() |
1990 | ![]() |
2003 | ![]() |
Na tuto knihu jsem narazila párkrát na YouTube, kde ji někdo doporučoval. Takže když jsem přemýšlela, co od Rilkeho vyzkoušet, abych si konečně od tohoto autora něco přečetla, byla toto jedna z prvních voleb.
Knihu jsem četla v anglickém překladu, a byť některé pasáže byly trošinku náročnější, celkově se to v té angličtině četlo velice dobře, takže pokud už máte tento jazyk aspoň trochu na nějaké úrovni, mohu v tomto ohledu doporučit.
Obsahově se pak jedná o velice zajímavou sbírku deseti dopisů, které Rilke napsal básníkovi F. X. Kappusovi, jenž Rilkeho požádal o rady ohledně psaní básní. Dopisy obsahují velice zajímavé myšlenky o životě, bytí, vnímání světa, ponoru do sebe sama. V tomto ohledu byla pro mne kniha velice přínosná a těmi myšlenkami velice blízká. Proto dávám vyšší hodnocení.
Jednu hvězdu z plného hodnocení ubírám proto, že je kniha bohužel poněkud jednostranná - jsou tu Rilkeho dopisy, v nichž se jednoznačně dozvídáme, že Rilke odpovídá na dopisy od zmíněného F. X Kappuse, ale Kappusovy dopisy už tu čtenáře nenajde. Mně osobně tu toto trošku chybělo pro určité doplnění kontextu, abych jako čtenářka viděla, na co přesně Rilke reaguje. Jako takhle, kniha sama o sobě funguje dost dobře i bez toho, ale já bych to tam ocenila, kdybych si tu korespondenci mohla přečíst z obou stran.
Každopádně za sebe moc doporučuju, tohle mne dost bavilo. A jelikož jsem měla knihu půjčenou z knihovny, tak vím, že si ji budu chtít pořídit i do své soukromé knihovničky a přečíst znova - hrozně mi bylo líto, že si k těm myšlenkám do knihy nemohla dělat poznámky.