Dotknout se štěstí přehled
Marek Holeček
Najednou není kam dál stoupat. Jsme na vršku Sura Peak. Radost? Štěstí? Ten pocit bych tak popsal jen stěží. Co jsem vlastně čekal? Jsem unavený, zmrzlý a před sebou vidinu brutálního sestupu. Taky mám ale před sebou Himálaj jak na dlani… Existuje štěstí, dá se ho dotknout, anebo je to jen iluze a jde o něco úplně jiného? O tom, jaké to je, dotknout se vrcholů, co tomu předchází a co následuje, vypráví skrze příběhy jeho dvou expedic další knížka Marouška Blázna.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dotknout se štěstí. Přihlašte se a napište ho.
Sezona pomsty, Vyrytá znamení a další knižní novinky (47. týden)
17.11.2024
„"Naopak, poznání zranitelnosti i blízkosti smrti a pochopení toho, jak rychle může přijít, mi vrací pocit, výjimečnosti bytí a pomáhá mi uvědomovat si krásu života." "..každý z těch okamžiků, kdy se na mě štěstěna usmála a šel jsem si pro ni, mi dělá radost z bytí a tvoří hlubokou pozitivní vzpomínku. Vím, že stojí za to jít si pro další."“
Kniha Dotknout se štěstí v seznamech
v Mé knihovně | 7x |
2022 | Dotknout se duše |
2015 | České himálajské dobrodružství II: Zápisky Marouška blázna |
2020 | Dotknout se hvězd - Zápisky Marouška blázna |
2024 | Dotknout se štěstí |
2022 | Dotknout se nebe |
Ryzí esence Máry, kterého buď milujete, nebo minimálně nevíte, co si o něm myslet. Sám jde s kůží na trh, přiznává, že knížky píše nejen proto, aby nám zprostředkoval své zážitky a myšlenky, ale i proto, aby měl chechtáky na další dobrodružství (jak s oblibou říká na přednáškách o sobě - "prodejná kurvička"). A myslete si o tom, co chcete, Mára to má sám v sobě skvěle srovnané.
Nedostaneme jen suchopárný popis posledních výkonů v Himalájích, ale naopak přehršel všeho možného - hezké obrázky (ano, to se od takovéto knížky čeká), Márovy úvahy a zamyšlení (kde je fakt dobré se pořádně soutředit, Mára má specifický styl mluvy a psaní, kde se netrplivým může stát, že podstatné přehlédnout ve spleti slovíček), popis "přetahování" s Baruší - Baruntse a Sura peakem alias Čurdou. No a když to má být tentokrát o štěstí, i velmi realistický a osobní pohled Márovy Káji na to štěstí společného života s ním. (a tohle jsou podle mě taky velice silné pasáže, které tam patří, díky Kájo !). Líbil se mi Márův pohled na strach a boj s vlastními démony, kluk to má pěkně srovnané. ale jinak to při tom, co dělá, asi ani nejde.
No a teď drobné mínusy - jelikož Mára má v tom psaní trochu nůž na krku, projevuje se to podle mě i na množství textu, velikosti písma, vatě typu komentáře z FB a ČSFD - s radostí bych oželela.
Ale jak jsem řekla, tohle je Mára a tohle je jeho styl, svět. Ber, nebo nech být. A já beru, a těším se na osobní setkání v lednu 2025 v Ostravě.
Máro, pronásleduj své sny i nadále !