Doupě přehled

Doupě
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356845/mid_doupe-BGG-356845.png 4 596 596

Román o míjení a mimoběžných cestách Po mimořádně úspěšném románu Němci přichází Jakuba Katalpa s propracovaným mnohovrstevnatým románem ze současnosti. Květa je po manželově smrti sužována pocitem samoty a neužitečnosti. Ve sklepě svého domu proto vybuduje malou místnost — doupě — a čeká na návštěvníka, kterého by do ní mohla zavřít a vyprávět mu svůj životní příběh. Zatímco Květa opečovává svého vězně, v Americe umírá na rakovinu Akiko Ikedaová. Dochází sice na chemoterapii, ta však nezabírá a její manžel postupně ztrácí víru v manželčino uzdravení. Anh Thi Hoang opouští rodný Vietnam a vydává se na dalekou cestu do Prahy, aby pomohl dceři s vedením domácnosti a malého obchodu. Naráží však na odcizení, nejen kulturní, ale také rodinné a generační.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doupě. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (152)

hezuveru
18.09.2024 5 z 5

Stručné, strohé, ale naopak velmi výstižné. Kazdé slovo bylo vybráno s obrovskou pečlivostí a diky tomu mohlo presne splnit svůj účel. Kniha opravdu hladce a lehce plynula (tak, jak by si to Květa urcite přála), přestože vyprávěla dost těžké příběhy. Kompozicne do sebe vse zapadalo a jako čtenář jsem se vůbec necitila ztracena, naopak unášení příběhem jako v pomalé řece bylo vazne příjemné

STARes
19.08.2024

Stárnoucí Květa se po smrti manžela cítí opuštěná a ztracená. Její potřeba vyprávět někomu svůj životní příběh je tak silná, že začne v hlavě spřádat plán, který zcela nečekaně zasáhne do života nic netušícího pošťáka Bohumila.

Paralelně s hlavním příběhem vypráví autorka příběhy dalších dvou rodin, aniž by spolu jakkoliv souvisely.
V určitý okamžik se však osudy všech protnou....

"Z Jiřího zbyl popel a ona teď rozčileně kope špičkou nohy do mělkých škrábanců v parketách. Zůstala zaklesnutá v nerovnici, jejíž řešení by Jiří vzdal, s obrovskou touhou po druhém člověku a s řadou drobných úkolů, které musí splnit, pokud chce, aby její život znovu dával smysl."


czerwa
18.08.2024 2 z 5

(SPOILER) Sonda do duše stárnoucí ženy, jež s úmrtím manžela a soběstačností dcery přišla o smysl života, a tak si pořídí do sklepa pošťáka, o nějž může pečovat a kterému může vyprávět báchorky ze svého života. Mně by se vlastně líbilo, kdyby se kniha věnovala jen této dějové lince, která měla ještě větší potenciál. Ty další mikropříběhy působily rušivě, jejich vzájemné “prolnutí násilně.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (29.8. - 10.9.)

28.08.2017


Citáty z knihy (2)

...to šimrání je její láska k němu.


Když se věcem dá volný průchod, každá z nich dospěje na to správné místo.


Kniha Doupě v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených829x
ve Čtenářské výzvě170x
v Doporučených28x
v Knihotéce190x
v Chystám se číst298x
v Chci si koupit47x
v dalších seznamech3x