Pouto stínu přehled
Petra Machová
Dračí město série
Druhý díl původní české young adult trilogie Dračí město. Jana podstoupí výcvik v hlubinách oceánu, aby se stala bojovnicí Tajemných. Ale ne všechno jde podle plánu. Ještě se nevzpamatovala z bitvy o Zarnu a její zvířecí já zmizelo. Nahradil ho strach a noční můry. Všechno se jí rozpadá pod rukama — přátelství, láska i životní cíl. Ani Lianea to nemá lehké. Věděla, že ji minulost jednou dostihne. Bude mít sílu s ní bojovat? A bude vůbec chtít? Jana a její přátelé zjistí, že nic není černobílé a že existují ještě děsivější stvůry než bestie. A dračí bohové pořád mlčí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pouto stínu. Přihlašte se a napište ho.

Young adult mě míjí, ale v rámci žábru a vystoupeni z komfortní zóny to bylo milé počtení. Jednu hvězdu si určitě nezaslouží.

Série Dračí město.
Co na to jen říct? Knihy jsem si vybrala podle anotací i dle zajímavé obálky, dokonce mi série byla doporučena mezi ostatními českými fantasy knihami. Zaujala mě na první pohled a neodradil mě ani rozsah jednotlivých dílů. Jenže tentokrát to byl z mé strany menší přešlap.
Série Dračí město se zaměřuje na osmnáctiletou lidskou dívku Janu, která žije ve světě, kde existují Ještěři - bytosti podobné drakům. Mají šupinaté ocasy i křídla, ostré zuby, ještěří jazyk. Podle názvu prvního dílu (i celé série) by člověk čekal pořádnou dračí akci, ale o draka za celý příběh člověk ani nezavadí. Maximálně v názvech určitých míst. Ale s tím se dalo počítat již po přečtení anotace (i když já pořád čekala na jakoukoliv dračí přítomnost).
A ten rozsah celé série! V pasážích, kde by se dalo dál pracovat s dějem, autorka spíš ubírala, kdežto tam, kde by měla spíš ubírat, přidávala. A to hodně přidávala. Některé pasáže byly nelogicky a zbytečně dlouhé, jiné mohla rozvést víc, ale to neudělala.
Propojení našeho světa s tím Ještěřím mohl být zajímavým počinem, kdyby si s ním autorka daleko víc pohrála. Prostředí Brna ani česká jména mi nevadila. I Ještěři byli zajímavě zobrazení, jen mi přišli nepropracovaní a nedotažení do konce. O to víc mi ale vadila nelogická místa v příběhu (a že jich bylo hodně) a hlavně mi hlavní hrdinka neskutečně lezla na nervy!
Hlavní hrdinka Jana byla kapitola sama pro sebe. Nesympatická postava, která má o sobě tak vysoké mínění, že s ní přece každý, kdo s ní přijde do styku, musí chtít hned spát! A její intuice se nikdy nemýlí, protože ona každé nebezpečí odhalí předem jen podle čichu! Její neustálé výjevy mě opravdu nutily do přemáhání se obě knihy dočíst. O ostatních postavách se snad raději zmiňovat nebudu. Už tak je tento text plný kritiky.
Autorčiny nápady nebyly vůbec špatné, jen nebyly dotažené do konce. Alespoň tak mi to přišlo. I přes svůj velký rozsah tam bylo tolik nelogičností, nedotažeností a stupidit, že to knize bohužel jen uškodilo. Na třetí díl se rozhodně nechystám. První dvě části příběhu mi naprosto stačily.
Sečteno, podtrženo 2/10
Knižní novinky (43. týden)
20.10.2019
Kniha Pouto stínu v seznamech
v Mé knihovně | 53x |
(SPOILER) Nemůžu si stěžovat :) teda jo můžu ale to by bylo na dlouho.. Např mě sere jak se ten děj skoro furt opakuje a proč řekněte mi PROČ MUSEL UMŘÍT ONDŘEJ?!?!? JAKOZE NIC PROTI ELDAROVI ALE POLIBTE MI S TÍM ZÁDEL! JA NECHTĚLA ABY UMŘEL A NECHTĚLA JSEM ABY JANA SKONČILA S ELDAREM