Draci na hradě Ruinově přehled

Draci na hradě Ruinově
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395378/bmid_draci-na-hrade-ruinove-Z3f-395378.jpg 4 91 91

Nejneuvěřitelnější příběhy se nemusejí odehrávat v dalekém vesmíru, ani v hlubinách oceánů. Stačí se sehnout a pozorně se zahledět na koberec, kde prožívají své každodenní starosti i radosti Kobercoví lidé. Nebo na smítko prachu vznášející se v průvanu. I tahle nepatrná tečka může být pro někoho stejně velká jako pro nás celá naše planeta. A to už vůbec nemluvíme o tom, co se stane, když se obyčejná jízda autobusem změní ve výpravu napříč dějinami lidstva. Pro Terryho Pratchetta byl už od mládí okolní svět neobyčejně pestrou a neprobádanou krajinou a díky jeho vševidoucím očím si můžeme na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je, když třeba taková želva opustí svou zahrádku a vydá se do pole. Můžeme se setkat s prvním pravynálezcem, vydat se na lov Sněžného muže a zažívat další skvělé příběhy, při kterých se nám bude tajit dech. Protože málokdo má ten dar, aby dospělým vrátil růžové brýle jejich dětství a dětem způsoboval příjemné mrazení spojené s očekáváním neočekávaného, aby v nich jednou provždy zasel pocit, že celý život je jedno krásné dobrodružství - v případě této knihy vše v podobě čtrnácti půvabně hravých fantastických povídek.... celý text

Povídky Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Talpress

Dragons at Crumbling Castle, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Draci na hradě Ruinově. Přihlašte se a napište ho.

puczmeloun
16.07.2024 4 z 5

Jasně, jsou to Pratchettovy prvotiny a celá kniha je určená pro trochu (no dobře o trochu víc) mladší publikum, ale vůbec to není špatné. A to ať už jde o příběhy s překvapivými konci, celé zpracování textu plného grafických hříček a obrázků, doplnění a první seznámení se s Koberci (i bonusová výprava včetně obřího červotoče), vtípky na téma pohádek, pravěku, Británie a odkazy na současnost nebo novinařinu atd. atp.

...druhé čtení o sedm let později už proběhlo se zmíněným mladším publikem a úspěch je smíšený. Čím víc šlo o nějaký zajímavý svět s jasným příběhem – Kobercové, Smítko, Želvák, autobus – tím víc si malý posluchač pamatoval a tím víc se bavil. Čím víc se kupilo odkazů na dospělácké věci, šlo přímo o "politiku" nebo se příběh nad míru zašmodrchával, tím víc pozornost opadávala. Celkově ale hodnotím stále vysoko. Vtipné, hezky udělané, zajímavě ilustrované, originální.

Hor89
03.02.2023 4 z 5

Překvapivě povedená povídková sbírka, horších povídek je jen pár. Povídky mají sice stylově blíž k Johnnymu nebo k Nomům než k Zeměploše, ale při čtení jsem se hodně bavil. Překladatel Petr Miklica odvedl dobrou práci, černobílé ilustrace jsou docela povedené a v knize jich je opravdu hodně. Kniha je vhodná jako úvod do tvorby Terryho Pratchetta.

mia.com
17.09.2022 5 z 5

Úžasná knížka! Mě tedy bavily úplně všechny povídky. Prostě kouzelné. Jen nechápu, proč je na konci stejná povídka s Vánočním dědečkem, jako je v zelených povídkách, jen s jinými ilustracemi...

Kniha Draci na hradě Ruinově v seznamech