Dracula: Vlad III. Ţepeş - mezi mýtem a realitou přehled
Ștefan Andreescu

Významný rumunský historik (profesor univerzity v Bukurešti a výzkumný pracovník Rumunské akademie věd) se zaměřil na vytvoření historicky podloženého portrétu snad nejznámější postavy rumunských dějin Vlada Dracula, často titulovaného přídomkem Napichovač. Kníže Vlad nebyl pouhým krutovládcem, historické prameny hovoří i o úspěšné snaze hospodářsky a správně reformovat Valašsko, i o nesnadné opozici vůči osmanské říši. Pravdou však zůstává, že prostředky, které kníže k obhajobě své mocenské pozice nebo k prosazení svých nařízení volil, byly často neadekvátní situaci i době. Možná právě proto se z historického jádra vyvinula legenda, která se traduje již více než 400 let. Vzniku a transformaci této legendy je věnována druhá část textu.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2001 , NLN - Nakladatelství Lidové novinyOriginální název:
Vlad The Impaler: Dracula, 1998
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dracula: Vlad III. Ţepeş - mezi mýtem a realitou. Přihlašte se a napište ho.

Jednoznačně doporučuji přečíst všem, které fascinuje tato historická osobnost. Krutá a nelehká doba, balancování na pomyslné špičce nože politických intrik… zkrátka skvělý odraz doby, který formoval osud zřejmě nejslavnějšího rumunského knížete všech dob.
Kniha Dracula: Vlad III. Ţepeş - mezi mýtem a realitou v seznamech
v Mé knihovně | 30x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Autorovy knížky
2001 | ![]() |
Překlad knihy od Miroslava Tejchmana je záruka kvalitní četby, Tejchman ke knize napsal i úvod , doslov a opatřil přílohami, M. Tejchman je náš největší znalec historie Balkánu.V knize se seznámíme s poměry v tehdejším Valašsku, Sedmihradsku, Moldavsku, Turecku, Uhrech. Nejde o tradiční autobiografii ani fikci, kniha se opírá o historické prameny rumunské, slovanské, německé, byzantské a turecké. V Turecku byl Dracula Vlad Tepes III. ekvivalentem ďábla, jedna z legend praví , když dorazilo k Vladovi poselstvo tureckého vládce, poslové si nesundali turbany, Vlado se ptal proč tak neučinili, Turci odvětili, že v jejich zemí to není zvykem. Dracula slíbí , že tento zvyk posílí a nechá jim přibít turbany k hlavám hřeby. Sultán Mehmed II. byl zděšen jak skončili jeho poslové a následuje tažení proti Draculovi, které neskončí slavně. Prameny líčí Draculu jako tyrana, jiné jako spravedlivé vládce a chrabrého válečníka, který se nezalekl turecké přesily, v té době byl jediný, který se Turkům postavil po pádu Konstantopole a prohrané bitvě na Kosově poli. Doba ukrutností tehdy převažovala tehdy v celé Evropě a v tomto ohledu nebyl Dracula horší než ostatní vládci, proslul právě napichováním Turků na kůly. Poslední kapitola knihy se zabývá literárním a filmovým zpracováním legendy o Draculovi. V době kdy kniha vyšla bylo natočeno v 20. století o něm 180 filmů. Nejznámější herec, který byl odsouzen k doživotní roli Draculi byl Maďar Bela Lugosi, zahrál ho 7x, poslední roli Draculi hrál v 75 letech. Podle jeho přání byl i pohřben jako hrabě Dracula , ve smokingu s černou pláštěnkou, lemovanou purpurovým sametem. Výborně zpracovaná kniha s vyčerpávajícími informacemi , pět hvězd, více nejde dát.